Huisartsen gaan weer actie voeren

De huisartsen gaan op donderdag 14 december zondagsdienst draaien. Ze houden dan in Utrecht een landelijke manifestatie waarop zij verdere actieplannen bespreken. De huisartsen willen ten minste 1,3 miljard gulden extra.

Een ledenvergadering van de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV), gisteren in Utrecht, besloot dat verdere acties noodzakelijk zijn. Een meerderheid vond de resultaten van de actie op 17 oktober, toen zo'n duizend huisartsen in Den Haag protesteerden, onvoldoende. De huisartsen zijn ontevreden over het uitblijven van concrete toezeggingen door minister Borst (Volksgezondheid).

De LHV baseert haar claim van minimaal 1,3 miljard gulden extra op een onderzoek door het bureau Deloitte & Touche waarvan de becijferingen niet openbaar gemaakt worden. Het extra geld zou onder meer nodig zijn voor financiering van de praktijkkosten, de avond-, nacht- en weekenddiensten en de praktijkondersteuning.

De landelijke organisatie van zorgverzekeraars, ZN, die wel de beschikking over de resultaten van het onderzoek kreeg, heeft de claim van de hand gewezen. Volgens ZN was de berekening gebaseerd op de kosten van een solistisch werkende huisarts. Niet alleen werken almaar minder huisartsen als solist (nog zo'n 40 procent op dit moment), verzekeraars (en minister) willen dat huisartsen in gezondheidscentra of groepspraktijken gaan werken. Dit leidt tot meer continuïteit in de zorg en tot een betere hulp door de huisarts. Ook de praktijkvoering kost dan per arts minder.

Intussen maken verzekeraars wel al afspraken met huisartsen over de `dienstenstructuur' voor de hulp buiten kantooruren.