Herdenking Kristallnacht verstoord

De jaarlijkse herdenking van de Kristallnacht in Amsterdam is gisteravond verstoord, nadat voorzitter Abdou Menebhi van de Stedelijke Marokkaanse Raad in zijn toespraak Israël beschuldigde de rechten van de Palestijnen te schenden: ,,De Palestijnen hebben het recht op een eigen staat.''

Omstanders protesteerden direct en riepen dat Menebhi ,,geen politiek'' moet bedrijven en ,,niet moet oproepen tot racisme''. Menebhi werd ook beschuldigd zich ,,niet aan de afspraken te houden'' door het conflict in het Midden-Oosten in zijn toespraak te betrekken. ,,Je bent onbetrouwbaar'', werd gezegd. ,,De strijd in Israël hoeft niet over te waaien naar Nederland.''

Een medewerker van het organiserende Nederland Bekent Kleur onderbrak de toespraak van Menebhi en haalde hem van het podium. Een woordvoerder zegt ,,teleurgesteld'' te zijn over de commotie. Rabijn Raf Evers noemt het incident een gemiste kans. ,,We wilden juist naar buiten toe eenheid laten zien en een vuist maken tegen racime, antisemitisme en islamofobie. Het is erg vervelend.'' Op elf plaatsen in Nederland werd de Kristallnacht herdacht. In Berlijn protesteerden meer dan 200.000 mensen tegen recent extreem-rechts geweld.

KRISTALLNACHT: pagina 2