Geen uitstel voor namen op internet

Minister Van Boxtel (Informatietechnologie) voelt er niets voor om het vrijgeven van domeinnamen op internet voor particulieren uit te stellen. Vanaf 15 november kunnen burgers als privé-persoon een domeinnaam claimen voor hun internetpagina. Tot nu toe was dat alleen mogelijk voor bedrijven.

De domeinnamen worden toegewezen door de Stichting Internet Domein Namenregistratie (SIDN).

De Kamerfracties van CDA en VVD twijfelen aan de competentie van deze stichting.

Volgens deze partijen verloopt het toewijzen van de namen nu al chaotisch. Ze verwachten dat de situatie na 15 november uit de hand zal lopen, zo bleek gisteren in een Kamerdebat.

De partijen hebben vooral kritiek op de domeinnaam die burgers kunnen claimen. Elke particulier krijgt een nummer, bestaande uit drie cijfers, achter zijn naam (bijvoorbeeld: www.vanboxtel956.nl). Cherribi (VVD) noemde dit ,,verminking en verkrachting'' van een naam. Van Boxtel zei niet te begrijpen waar de VVD zich zo druk om maakt. ,,Soms hebben mensen dezelfde naam. Om problemen te voorkomen krijgt ieder een eigen nummer. Daar is toch niets op tegen?'', aldus Van Boxtel.

De nummertoevoeging zal niet met terugwerkende kracht worden gehanteerd. Mensen die nu al een domeinnaam hebben geclaimd mogen die behouden. Ook mensen die via een tussenpersoon (bedrijf) hun naam willen laten registreren, kunnen het zonder de nummertoevoeging stellen.