Feyenoord wint lachwekkend moddergevecht

Tweeëntwintig voetballers wentelden zich gisteravond als amateurkomieken in een met water en modder gevulde Kuip. Na anderhalf uur ravotten eindigde een potsierlijk moddergevecht tussen Feyenoord en FC Basel in een 1-0 overwinning voor de thuisclub.

De sluizen van de hemel openden zich gisteravond met enorme kracht boven De Kuip. De drainage onder de grasmat kon de hoosbuien niet meer aan, zodat zich steeds grotere plassen vormden. Een half uur voor aanvang leek het dat Feyenoord-Basel geen doorgang zou vinden. Officials in oliejassen prikten met bedenkelijke gezichten in de doordrenkte grasmat. En hoe hard arbiter Baskarov er ook tegen aan trapte, de bal kon geen fatsoenlijke omwenteling maken. Toch deelde de Rus Feyenoord mee dat het veld, na hevig telefoonverkeer met de UEFA, goed genoeg was om te spelen.

Op het beproefde Feyenoord-concept kon trainer Van Marwijk onder de omstandigheden van gisteravond niet terugvallen. Het enige devies dat hij zijn ploeg mee kon geven was de bal zo hard en zo hoog mogelijk uit de eigen zestien meter te trappen. FC Basel was verre van geacclimatiseerd. Al in de tweede minuut vergaloppeerde de ploeg zich in de gesteldheid van het veld. Een terugspeelbal van Knez bleef steken in de modder. Kalou aarzelde niet en krulde de bal over de verbouwereerde doelman König.

Feyenoord kon beter uit de voeten met de opgelegde beperkingen. De Rotterdammers waren fysiek ook de meerdere van de Zwitsers. De 24.000 verkleumde toeschouwers konden niets anders dan een avondje kolderiek voetbalamusement voor lief nemen. Het slechte veld leidde tot rare fratsen. De bal smoorde bij elke pass in een plas water. Elke mislukte aanval kon opnieuw beginnen, omdat de bal met geen mogelijkheid uit de defensieve stellingen was te krijgen. Tot hilariteit van de Feyenoord-aanhang kreeg aanvaller Tchouga van Basel met geen mogelijkheid de bal voor doelman Dudek. Het eerste half uur was Tchouga zijn tegenstander vier keer te slim af, maar telkens duikelde hij vervolgens voorover in de drek. Verdediger Van Gobbel trok de angst voor een verkeerde terugspeelbal tot in het absurde door. Al was in de wijde omtrek geen tegenstander te zien, hij joeg de bal onbesuisd de tribunes in.

Na een half uur glijden en spartelen vertoonde De Kuip meer gelijkenis met een zompig moeras dan met een puike grasmat. Na het rustsignaal dropen de voetballers als motorcrossers van het veld. De tweede helft bracht meer van hetzelfde. De miezerregen ging over in een hoosbui, de voetballers dompelden zich weer onder in de modder. De kans op een lucky goal bleef in de lucht hangen. Maar Dudek voorkwam met twee fraaie reddingen de gelijkmaker van Basel.

De Poolse international kon gisteravond rekenen op een massale steunbetuiging van de Feyenoord-aanhang. ,,Dudek moet blijven'', klonk het. De doelman mag zich verheugen in de belangstelling van clubs als Barcelona en Arsenal. Feyenoord houdt vol dat er zich nog geen enkele club voor Dudek heeft gemeld. In de tweede helft haalde trainer Van Marwijk Leonardo naar de kant. Hij wilde het talent sparen voor de topper van komende zondag tegen PSV.

Echt blij toonde de coach van Feyenoord zich niet over het bereiken van de derde ronde van het toernooi om de UEFA Cup. Van Marwijk had geen goed woord over voor het besluit van de UEFA. Hij hekelde de commercie die het voetbal in een wurggreep heeft. ,,Deze vertoning is een belediging van het voetbal. Met de belangen van spelers en publiek wordt geen rekening gehouden. Het is dat we schadevrij zijn gebleven, maar het veld was levensgevaarlijk.''

De grasmat in De Kuip heeft tot 26 november om te herstellen. Dan speelt Feyenoord voor de competitie tegen Willem II.

    • Martijn van Leeuwen