`Dome gedoemd tot fiasco als attractie'

De Millennium Dome was gedoemd als attractie te mislukken. Bestuurlijke en financiële misstanden en overambitieus begrote bezoekersaantallen stonden daar garant voor. Dat oordeelt het National Audit Office (NAO), de Britse Rekenkamer, in het gisteren verschenen rapport over de koepeltent-met-pretpark aan de Theems in Greenwich, die intussen 800 miljoen pond (drie miljard gulden) heeft gekost.

Het rapport suggereert ook dat de verantwoordelijke minister, Lord Falconer, het Lagerhuis heeft misleid, toen hij deze zomer zei dat de Dome financieel gezond was, terwijl hij in de maanden daarvoor was gewaarschuwd voor een dreigend bankroet.

Falconer ontkende dit gisteren en zei dat steeds had vastgestaan dat eventuele tegenvallende recettes zouden worden bijgepast door de Millennium Commission. Die beheert het fonds waaruit alle Britse activiteiten rond het jaar 2000 worden gesubsidieerd. Het NAO-rapport noemt het aanvankelijk begrote aantal betalende bezoekers van twaalf miljoen veel te optimistisch. Als de Dome op 31 december volgens plan sluit, zullen het er niet meer dan 4,5 miljoen zijn geweest. Bovenop de startsubsidie van 449 miljoen pond moest de Millennium Commission in tranches het afgelopen jaar in totaal 179 miljoen pond bijpassen om de Dome open te kunnen houden. De regering-Blair heeft dat steeds verdedigd omdat sluiting duurder zou zijn wegens het afkopen van sponsors en personeel.

Blairs woordvoerder zei gisteren dat de regering ,,spijt'' heeft en beseft ,,dat mensen vinden dat dit afschuwelijk veel geld heeft gekost'', maar hij steunde Falconer om wiens aftreden Tory-leider William Hague gisteren voor de zoveelste keer vroeg. Blair houdt vol dat de Conservatieven medeverantwoordelijk zijn voor het fiasco van de Dome omdat de regering Major het bouwwerk en de achteraf bezien te excentrische locatie goedkeurde, alsmede de bezoekersvoorspelling. Hague, die toen zelf in de Dome-commissie zat, zegt dat ,,mismanagement onder Labour'' en misplaatst enthousiasme van Blair en zijn kabinet hoofdoorzaak zijn. Blair heeft de Dome bij herhaling the greatest show on earth genoemd.