Dirk Scheele: liedjes en toneel voor kleuters

Of je nu van Britney Spears houdt of van de Beatles; popmuziek is er voor alle leeftijden. Zoals afgelopen zaterdag bleek toen Britney (18) in Nederland optrad voor duizenden meisjes van 11, 12 en 13 jaar.

Maar om muziek voor kinderen te bedenken die jonger zijn, van 1 tot 7 jaar, dat is niet makkelijk. Want de de allerjongsten zijn heel kritisch. Dat vertelt de Amsterdamse liedjesmaker Dirk Scheele. Als ze er niks aan vinden, zeggen ze dat meteen. Of ze lopen weg en gaan lekker wat anders doen. Dirk kan het weten. Hij treedt vaak op met zijn gitaar en hij heeft al vier cd's uitgebracht met meezingliedjes voor 1- tot 7-jarigen. Je kent hem misschien van Guppie, de herkenningstune van het gelijknamige programma op Kindernet. Dirk Scheele zingt graag over dieren, van het lieveheersbeestje dat zo teer en fijn is tot de krokodil die `Hap! Auw!' in je bil bijt. Zijn nieuwe cd De Liedjesspeeltuin 4 vestigt de aandacht op het werk van het Wereldnatuurfonds dat zich inzet voor bedreigde diersoorten. Hakim uit Sesamstraat vertolkt de bromstem van de bruine beer en verder zijn er liedjes over de olifant, de tijger, een apenband, het vogelorkest en de pandabeer. De muziek heeft telkens een andere sfeer, bijvoorbeeld van rock & roll of van wereldmuziek. De bestaande kindermuziek vond Dirk Scheele vaak te gladjes. Hij liet zich liever inspireren door de Beatles, die evengoed een simpel verhaaltje konden vertellen in volwassen popsongs. Het hoeft niet altijd even serieus. In het nummer Fruitshake wordt op een swingend latinritme bezongen hoe je een `tango met een mango' kunt dansen. Bij zijn theatervoorstellingen Het Wonderwoud vertrekt Dirk Scheele op een denkbeeldige reis naar het oerwoud, waar hij samen met de acteur Peter Hendriks achterna wordt gezeten door een brutale papegaai en waar ze stuiten op de trommeldaris, een rare dromedaris met een trommel op z'n rug. Pech gehad als je ouder dan zes bent, want later worden popconcerten nooit meer zo leuk.

Toneelvoorstelling `Het Wonderwoud': 12 nov BOC Theater, Amsterdam, 15 nov Pleinttheater, Amsterdam, 9 dec Poppentheater, Amstelveen, 20 dec Stadsschouwburg, Haarlem.

De cd `Liedjesspeeltuin 4' van Dirk Scheele is uitgebracht door EMI.

    • Jan Vollaard