Bush en Gore bepalen de toon op beurs

De onzekerheid over de uitkomst van de verkiezingen in de Verenigde Staten blijft sporen trekken op Euronext Amsterdam. Vanochtend daalde de index opnieuw.

De stijgers onder de hoofdfondsen konden vanochtend weinig weerwerk bieden aan de dalers. Ze waren met z'n zevenen dan ook ver in de minderheid tegenover de zeventien fondsen die omlaaggingen. Dat de index niet meer verloor was vooral te danken aan het feit dat onder de aandelen die wel winst boekten een aantal grote spelers zat. Zo klom Koninklijke Olie, dat voor zo'n 12 procent in de index meetelt, met 1,1 procent en steeg ING, dat het zwaarst weegt in de AEX-index, met 0,3 procent naar 84,10 euro. Vroeg in de middag noteerde de AEX 676,49 punten. Dat was 0,8 procent lager dan het slot van gisteren.

Het algemene beeld op de beurs was rustig, zei handelaar Bob Homan van Amstgeld Effectenbank. ,,De omzetten zijn laag, en dat zal wel zo blijven tot er meer duidelijkheid komt over de Amerikaanse verkiezingen. Er is wel geld langs de kant, maar waarin moet je het beleggen? De defensieve fondsen zijn nog redelijk gewild, net als de financiële, en techniek is goedkoop. Maar dat zal ook niet zo snel in de belangstelling komen, zolang de Nasdaq zo onrustig blijft.''

Een grote daler was Wolters Kluwer, dat 5,7 procent liet liggen. En dat terwijl een Canadese branchegenoot van de uitgever, Thomsom, gisteren kwartaalcijfers bekendmaakte die boven de verwachtingen van analisten uitkwamen.

Homan: ,,In eerste instantie verwachtte ik ook dat de cijfers van Thomsom goed nieuws zouden betekenen voor Wolters, maar kennelijk waren er beleggers in de markt die van Wolters naar Thomsom zijn gedraaid.'' Vroeg in de middag noteerde Wolters Kluwer 27,44 euro.

Midkapfonds Luarus had de wind vanochtend in de rug. De supermarktketen, waaronder Edah, Super de Boer en de Basismarkt vallen, is al een tijdje het middelpunt van overnamegeruchten. Zo zou het Franse Carrefour in de markt zijn, evenals het Amerikaanse Wal-Mart. Carrefour heeft de geruchten inmiddels ontkend, maar kennelijk neemt de markt dat niet al te serieus. Laurus klom vanmorgen verder, ditmaal met met 7,1 procent, en noteerde rond het middaguur 12,80 euro.

Opslag- en distributiebedrijf Vopak profiteerde in eerste instantie van de aankondiging dat het de Britse chemiedistributeur Ellis & Everard over wil nemen. In de eerste uren van de handel klom het fonds 2 procent. Later moest het de winst inleveren. Rond het middaguur noteerde Vopak 23,40 euro. Op dat niveau lag het concern 1,3 procent onder het slot van gisteren.

De euro, die gisteren na steunaankopen van de Europese Centrale Bank één dollarcent was gestegen, wist die winst vanochtend redelijk goed vast te houden. Om 12.45 uur noteerde de munt 86,45 dollarcent.