Bush doet al alsof hij heeft gezegevierd

George W. Bush gaat er van uit dat hij Florida en dus de Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft gewonnen. Tot ergernis van de Democraten is hij al begonnen met het samenstellen van een overgangsteam.

,,De uitslag dinsdagavond maakte duidelijk dat gouverneur Bush de verkiezingen in Florida heeft gewonnen en de hertelling bevestigt dit nog eens'', zo zei Bush' woordvoerder Karen Hughes vanmorgen nadat Amerikaanse media hadden bericht dat Bush ook in de hertelling enkele honderden stemmen meer had gekregen dan Gore.

Bush sprak gisteren al in de Texaanse hoofdstad Austin met adviseurs en potentiële leden van zijn regering alsof er in Florida geen dispuut gaande is. Kritiek van de Democraten op het premature karakter van het gedrag van Bush werd weggewuifd. ,,Moet je denken over het regeren van het land? Natuurlijk moet je dat'', aldus Don Evans, campagneleider van Bush. ,,We kennen de resultaten van de verkiezingsnacht. Het is dus volstrekt normaal dat de gouverneur [Bush] begint na te denken over het regeren van het land.''

En dus had Bush gisteren een dag vol ontmoetingen met potentiële kopstukken van `zijn' toekomstige regering. Behalve met zijn kandidaat voor het vice-presidentschap, Dick Cheney, sprak hij o.a. met zijn campagne-adviseur voor buitenlandse zaken Condoleezza Rice, die volgens speculaties in Bush' omgeving de baan van nationaal veiligheidsadviseur zal krijgen als Bush straks het Witte Huis betrekt. Karen Hughes maakte er geen geheim van dat de ontmoetingen passen in ,,de planning van de overdracht'' van de macht.

Medewerkers van Bush' rivaal Al Gore verweten gisteren de Republikeinse kandidaat pogingen ,,het imago te presenteren van een man die de verkiezingen al heeft gewonnen'', zoals William Daley, voorzitter van Gore's campagne, het uitdrukte.

Bush werkte gisteren óók als gouverneur gewoon door: hij hechtte zijn fiat aan de executie van een ter dood veroordeelde.