Buitenland reageert met verbijstering en schamperheid

Met stijgende verbazing en soms verbijstering en schamperheid neemt het `buitenland' kennis van de verwarring over de presidentsverkiezingen van de Verenigde Staten van afgelopen dinsdag.

Onregelmatigheden bij verkiezingen zijn schering en inslag. Maar dat het de VS overkomt, het land dat zo trots is op zijn democratische traditie en dat zijn systeem over de hele wereld energiek uitdraagt als een geschikt paradigma voor moderne natiestaten, dat is ,,verbijsterend'', aldus het hoofdartikel van het Britse dagblad The Guardian.

In andere Britse commentaren klinkt, nauwelijks verholen, minachting voor het Amerikaanse systeem door. ,,Terwijl deze bizarre verkiezingen veel drama hebben opgeleverd, was het een parodie van democratie'', schrijft The Times. In een opinie-artikel in hetzelfde blad heet het: ,,Wat alleen als een absolute schertsvertoning kan worden beschreven, zal overal dictators hoop hebben gegeven.'' Volgens het boulevardblad Daily Mirror zijn de VS ,,mikpunt van algemene spot'' geworden. ,,Dit is iets dat je van een bananenrepubliek zou verwachten.''

Dezelfde associatie is terug te vinden in andere kranten. Het Italiaanse dagblad La Repubblica kopt op zijn voorpagina: `Een dag uit een bananenrepubliek', en voegt daar aan toe: ,,Bij de eerste verkiezingen in het nieuwe millennium is Amerika in het rijk van het surrealisme gestapt.''

Het Franse Libération schrijft dat ,,de verkiezingen van 7 november zijn besmeurd door een mengsel van een klucht uit een bananenrepubliek en de spanning uit een finale van een wereldkampioenschap voetbal die wordt beslist door strafschoppen''. Het hoofdartikel in Le Monde is minder alarmerend. Wel wijst de krant op enkele ernstige tekortkomingen – de geldverslindende campagnes, de kiesmannen – van het Amerikaanse systeem.

Ook de Frankfurter Allgemeine Zeitung houdt het hoofd koel. De onzekerheid hoeft de legitimiteit van de volgende president niet te ondermijnen, meent de Duitse krant. ,,Ook een kleine marge is een marge.'' Daarentegen staan in andere Duitse dagbladen felle aanklachten. ,,Het is geen goedkoop detectiveverhaal, geen soapopera, maar een debacle dat op een komedie zou kunnen uitdraaien'', aldus Die Welt. En de ,,met stomheid geslagen'' Berliner Zeitung schrijft: ,,Men zou er een amusant commentaar aan kunnen wijden als het ging over de burgemeester van Chicago en niet over de machtigste man van de wereld.''

Het Japanse dagblad Yomiuri dringt aan op ,,snelle, accurate en overtuigende hertelling'' om te voorkomen dat er een politiek verzwakte president in het Witte Huis belandt. ,,De verwarring over de uitslag zou geen schaduw mogen werpen over het gezag van de president.'' Volgens de Indiase krant The Statesman zullen de gebeurtenissen in Florida er uiteindelijk toe leiden dat het VS-systeem op de helling gaat. ,,Het is een veilige gok te veronderstellen dat er, als het stof eenmaal is neergedaald, een luide roep zal opstijgen om het kiessysteem te hervormen.''