Zware eis tegen verdachten in `Clickfonds'

Het openbaar ministerie heeft de rechtbank in Amsterdam gevraagd twee verdachte effectenhandelaren in het beursfraudeonderzoek (Operatie Clickfonds) zwaar te straffen.

De twee, ex-medewerkers van Oudhof Effecten en Credit Suisse First Boston, hoorden gisteren anderhalf jaar cel (waarvan zes maanden voorwaardelijk) en vijf ton boete tegen zich eisen. Volgens Justitie hebben de effectenhandelaren ,,op slinkse wijze gedurende een aantal jaren grote sommen met geld verdiend'', doordat ze zich lieten omkopen door een van de hoofdverdachten in het Clickfondsonderzoek, effectenhandelaar E. Swaab. In ruil voor geld zouden ze informatie hebben verstrekt over te verwachten transacties. Swaab nam op basis daarvan posities op de beurs in, onder andere via Oudhof Effecten. De winst die hij met die kennis maakte deelde hij met zijn informanten.

Het openbaar ministerie (OM) probeerde de verdenkingen aannemelijk te maken door onder andere te wijzen op gegevens uit in beslag genomen agenda's van Swaab. Daaruit zou, via initialen, blijken dat regelmatig geld was gegeven aan de verdachten. Maar hard bewijs voor malversaties, zo erkende justitie, is ,,schier onmogelijk'' te leveren.

De rechtbank moet zich nu dan ook buigen over de vraag of het indirecte bewijs aannemelijk maakt dat er inderdaad is omgekocht. Volgens de verdediging wordt dat op geen enkele wijze aangetoond. De raadslieden pleitten dan ook voor vrijspraak. Volgens hen was slechts sprake van ,,een informeel beleggingsclubje''.

Justitie plaatst de twee verdachten in een `criminele organisatie' rondom Swaab. Daarbij hoort ook een oud-medewerker van het Pensioenfonds voor de Metaalnijverheid. Zijn zaak dient volgende week. De uitspraak tegen de drie is op 30 november. In de zaak tegen een vierde lid van de criminele organisatie werd het OM deze week niet ontvankelijk verklaard. Een vijfde verdachte uit het `Swaab-netwerk', een oud-bankdirecteur, zal later worden voorgebracht.

Gisteren werd ook duidelijk dat Swaab zelf geen verklaring zal afleggen in de Clickfondszaak. Hij is naar zijn tweede vaderland Zwitserland uitgeweken en wil alleen praten als het opsporingsbevel tegen hem wordt ingetrokken. Het OM vindt dat onaanvaardbaar. Wel is justitie bereid hem een kortstondig vrijgeleide te geven, zodat hij in andere zaken kan getuigen. Maar de rechtbank wilde geen tijd verliezen en zag ervan af Swaab op te roepen, omdat het onwaarschijnlijk werd geacht dat hij zijn eis alsnog laat vallen. Hij werd betiteld als een ,,onwille getuige''. De zaken worden nu zonder hem voortgezet. Het OM heeft al aangegeven de zaak tegen Swaab desnoods bij verstek voor te brengen.

DOSSIER CLICKFONDS: www.nrc.nl