Veiling importcapaciteit stroom uitgesteld

De veiling van de schaarse importcapaciteit van stroom is uitgesteld. Toezichthouder DTe zou de eerste week van november met een definitief besluit komen, zodat de jaarveiling voor 2001 op 15 november plaats kon hebben. Dat is niet gebeurd. DTe wacht onder meer op afronding van het politieke gevecht rond de overgangswet elektriciteit, waarin oude importcontracten voorrang krijgen. Tennet, netbeheerder van het landelijk hoogspanningsnet, waarschuwt dat de tijd dringt. Tennet heeft daarom met de netbeheerders in België en Duitsland alvast een overeenkomst getekend over de veiling.

Minister Jorritsma wil oude importcontracten voorrang geven bij de verdeling van importcapaciteit. De rest wordt geveild. Het CDA is daar falikant tegen. PvdA en VVD leggen zich neer bij de voorrang, maar eisen dat de vier stroomproducenten een marktprijs betalen voor de benodigde importcapaciteit. De overgangswet die de transformatie van een monopolie-situatie naar vrije markt regelt, moet nog door het parlement worden aangenomen.