Technologie en telecom op beurs onderuit

Het negatieve sentiment op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq kreeg vanochtend navolging op Euronext Amsterdam. De technologie- en telecomaandelen daalden er over een breed front.

Chipmachinefabrikant ASM Lithography en elektronicareus Philips waren vanochtend de grootste verliezers onder de hoofdfondsen, op staal- en aluminiumconcern Corus na. ASML daalde 3,5 procent naar 29,76 euro, Philips leverde 3 procent in op 43,92 euro. Alleen automatiseerder Getronics wist zich aan de malaise te onttrekken. Het aandeel steeg 0,4 procent naar 13,55 euro.

Ook de telecombedrijven deden een flinke stap terug. KPN verloor 2,8 procent op 20,50 euro. Kabelbedrijf UPC daalde 0,6 procent naar 54,25 euro. Versatel, dat eerder deze week de kwartaalresultaten bekendmaakte, kon de negatieve trend van de afgelopen dagen evenmin keren. De aanbieder van telefonie en internet kelderde 6,1 procent en noteerde rond het middaguur 17,85 euro.

Steun voor de AEX kwam vanochtend uit de traditionele sectoren. De financiële fondsen, met uitzondering van ABN Amro, stonden in de belangstelling. Fortis en ING boekten bescheiden winsten. Aanvankelijk boekte ook Aegon een koersstijging, maar die sloeg om in een klein verlies nadat aan het eind van de ochtend de kwartaalresultaten binnenkwamen. Vroeg in de middag noteerde het aandeel van de verzekeraar 0,5 procent lager op 47,53 euro.

Koninklijke Olie profiteerde, net als andere Europese oliemaatschappijen, van de stijging die de oliefondsen in de Verenigde Staten gisteren boekten. De markt houdt nog steeds sterk rekening met een verkiezingswinst van de Republikein Bush, die de olie-industrie goedgezind zou zijn. Koninklijke Olie steeg 0,9 procent tot 69,84 euro.

Vroeg in de middag noteerde de AEX-index 684,63 punten, een verlies van een half procent.

De beleggers staken vanochtend hun ongenoegen over de beschermingsconstructie die de kantoorinrichters Ahrend en Samas tegen branchegenoot Buhrmann hebben opgetrokken niet onder stoelen of banken. Ahrend en Samas willen fuseren en weten zich belaagd door Buhrmann. Dit handelshuis wil de beoogde fusiepartners beide overnemen. Ahrend en Samas hebben nu extra aandelen uitgegeven om een overname door Buhrmann te bemoeilijken. Ahrend daalde in reactie op dat nieuws 4,6 procent, Samas moest 4,1 procent inleveren. Buhrmann klom licht, een half procent naar 30,85 euro.

Automatiseerder PinkRoccade maakte vanochtend de kwartaalcijfers bekend. Het voormalige rekencentrum van de overheid, dat nog steeds langlopende contracten met allerhande rijksinstellingen heeft, boekte het afgelopen kwartaal een winst van 6,5 miljoen euro. Dat was een stijging van 86 procent ten opzichte van het vorige jaar. De beleggers waren niet enthousiast: PinkRoccade daalde 2,7 procent naar 66 euro.