Selectie Theater

Little Shop of HorrorS

Bill van Dijk, Joke de Kruijf, Thomas van Luyn en de vleesetende plant in de geestigste musical van dit seizoen. 10 nov Veldhoven De Schalm; 11 nov Papendrecht De Willem.

Conijn van Olland

Snel gemonteerde en vaak verrassende Orkater-collage, met Beppe Costa als de broer van Napoleon die de eerste koning van Nederland was. T/m 11 nov Den Bosch Theater Bis.

Bernhard

In haar afscheidsvoorstelling bij Toneelgroep Amsterdam speelt Sigried Koetse een kreng van een actrice en die actrice speelt een onuitstaanbare koningin... Een komedie vol zelfspot en dubbele bodems, gemodelleerd naar Am Ziel van Thomas Bernhard en op de spits gedreven door schrijver/regisseur Gerardjan Rijnders. 10 nov Dordrecht Schouwburg Kunstmin; 14 nov IJmuiden Schouwburg Velsen; 15 t/m 18 nov Amsterdam Schouwburg.

De pianostemmer

Cabaretier Bert Klunder speelt een somberaar die grappig is ondanks zichzelf. 10 nov Helmond `t Speelhuis; 11 nov Bergen op Zoom De Maagd.

Vergeef ze, ze weten niet wat ze doen

Minou Bosua en Ingrid Werner, alias de Bloeiende Maagden, spelen cabaret over de zin van het leven, als een spannende quiz met diverse kandidaten en harde vragen. 10 nov Apeldoorn Orpheus; 11 nov Terneuzen Zuidlandtheater; 14, 15 nov Den Bosch Theater Bis.

Zin

Sanne Wallis de Vries speelt haar tweede cabaretshow vol rare observaties en rake typeringen. 10 nov Dokkum De IJsherberg; 11 nov Zeist Figi; 14, 15 nov Groningen Stadsschouwburg; 16 nov Sneek Amicitia.

Verzameld werk

Ellen Vogel en Roos Ouwehand houden elkaar mooi in evenwicht in een stuk van Donald Margulies over een jonge schrijfster die in de leer wil bij haar grote voorbeeld. T/m 18 nov Amsterdam Nieuwe de la Mar.

Tsjechov

Lichtvoetige musical van Dimitri Frenkel Frank en Robert Long, met Boudewijn de Groot in de titelrol. Overdadiger geënsceneerd dan de oerversie, maar nog steeds fijnzinniger dan de meeste megamusicals. 10 nov Uden Markant; 12 nov Hoorn Het Park.

Veni Vidi Vici

Vaart, fantasie, flair en veel multi-culturele grappen in het cabaret-debuut van Najib Amhali. 10 nov Breda Chassé Theater; 16 nov Zwolle Odeon.

Voorwaarts en niet vergeten

Jenny Arean solo met oud en nieuw repertoire, vrolijke verhalen en op volle sterkte. 10 nov Sittard Stadsschouwburg; 11 nov Someren De Ruchte; 16 nov Dronten De Meerpaal.

There's no Business like Show Business

Vrolijke revue met de grootste hits van Irving Berlin in een lichtvoetig biografisch kader en Jon van Eerd als bezienswaardig middelpunt. 11 nov Hilversum Gooiland.

Rose

Henny Orri is een actrice van 75 die in de monoloog Rose geen blad voor de mond neemt. Rose overleefde het getto van Warschau en al haar echtgenoten. Daarover vertelt zij vol humor en zelfspot. Mooie tekst van Martin Sherman, goede vertaling, dienstbare en subtiele regie. 10 nov Enschede Twentse Schouwburg; 12 nov Rotterdam Schouwburg.

42nd Street

Een musical als een schuimtaart, met massale tapdans, weelderige tableaus en vakwerk van Angela Schijf, Mariska van Kolck, Bart Oomen en Gerrie van der Klei. T/m 19 nov Rotterdam Luxor.

Herman van Veen

Nieuw en oud repertoire in een ingetogen recital, waarin toch ook de bokkensprongen niet ontbreken. T/m 2 dec Amsterdam Carré.

Een nagelaten bekentenis

Bij het Nationale Toneel bewerkte Ger Thijs Marcellus Emants' fin-de-siècle-roman tot een ijselijke monoloog. De verteller die Thijs neerzet is een kille moordenaar en tegelijkertijd een gevoelige, naar contact met zijn medemens snakkende heer. En zo ontstaat, onder regie van Frans Strijards, het portret van een verknipt mens in een omgeving met een zichzelf tegensprekende moraal. 9 nov, Utrecht Stadsschouwburg; 10 en 11 nov Haarlem Toneelschuur.