Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Netwerk. Aandacht voor de nek-aan-nekrace tussen Bush en Gore en de hertelling van de stemmen in Florida. Verder kritiek op de nieuwe plannen voor de gezondheidszorg van minister Borst. Ned.1, 20.30-21.05u.

Nova. Over de verkiezingen in Amerika en als de naam van de nieuwe president bekend wordt een extra uitzending om vijf voor half één. Ned.3, 22.30-22.57u. en mogelijk 0.23-1.02u.

De achtste dag. O.a. creatieve daklozen in Amsterdam en een variété-theater zoekt artiesten tijdens een openbare auditieavond. Ned.3, 23.55-0.23u.

DOCUMENTAIRES

Leven met dementie. Eerste aflevering van een serie over dementie. Het treft niet alleen de patiënt, maar ook de partner, kinderen en anderen in de directe omgeving. Het Alzheimer Café in Leiden is een ontmoetingsplaats voor lotgenoten. Afl.: Wat betekent dementie? Ned.1, 17.35-18.06u.

Andere tijden. Aandacht voor de geschiedenis van de Bescherming Bevolking, de overheidsdienst die Nederland moest beschermen tegen de gevolgen van oorlogsgeweld. Verder een reportage over een reünie van een hobbyclub van knutselaars aan radio's en technische apparaten in de jaren vijftig. Ned.3, 20.45-21.18u.

Histories. In november 1914 werd de opmars van de Duitse troepen gestopt door de slag bij de IJzer. Daardoor konden de Duitsers niet oprukken naar de Kanaalhavens. Een reconstructie van de slag bij de IJzer. Afl.: IJzer 1914. Canvas, 20.55-21.45u.

Zembla. Reportage over de 22.000 Nederlandse vrijwilligers die bij de brandweer actief zijn. Hun geoefendheid laat steeds meer te wensen over, de werkdruk neemt toe en daarmee ook de risico's. Afl.: Smeulend vuur. Ned.3, 21.18-22.00u.

Horizon. Voor archeologen is het een race tegen de klok om de schatten van een oude stad in het oosten van Turkije te behouden, nadat de Eufraat buiten haar oevers is getreden. Afl.: The secret treasures of Zeugma. BBC2, 22.00-22.50u.

Politische Morde. Als Aldo Moro in 1978 door de Rode Brigade, een Italiaanse terroristische organisatie, wordt ontvoerd, staan er in zijn auto verscheidene aktetassen met belangrijke documenten. Een van deze tassen verdwijnt gedurende dertig minuten en wordt daarna in de kapotgeschoten auto teruggezet. Door wie? Afl.: Tod in Rom - Der Fall Aldo Moro. ARD, 23.00-23.45u.

Wilde jaren. Over jeugdculturen. Zie TV-vooraf. Ned.1, 23.19-23.48u.

SPORT

Voetbal. Voorbeschouwing en live verslag van de wedstrijd Ajax-Lausanne en samenvattingen van Feyenoord-Basel en Vitesse-Inter Milaan. Ned.2, 19.55-23.45u.

MUZIEK

Lola da Musica. Met het oog op het komende Dutch Electronic Art Festival in Rotterdam aandacht voor elektronische machines die de rol van conventionele instrumenten overnemen. Met Pole, Herbert & Funckarma. Ned.3, 20.00-20.45u.

PRAATPROGRAMMA

Hardtalk. Interview met de Palestijnse adviseur van Arafat bij de vredesonderhandelingen met Israël, Nabil Sha'ath. Het gesprek gaat o.a. over de kansen op vrede en met wie aan Israëlische kant de beste resultaten te behalen zijn. BBC World, 20.30-21.00u.

De toekomst van Karel. Met o.a. docenten en taalkunstenaars onder wie cabaretier Herman Finkers wordt gediscussieerd over de toekomst van de Nederlandse taal. Ned.1, 21.35-22.20u.

Barend & Van Dorp. Gasten burgemeester Annie Brouwer-Korf van Utrecht en tv-presentator Reinout Oerlemans. RTL4, 22.45-23.45u.

FILM

The American President (Rob Reiner, 1995, VS). Zie Film-vooraf. Net5, 20.30-22.35u., onderbroken door reclame.

Taking Care of Business/Filofax (Arthur Hiller, 1990, VS). Voortvluchtige autodief James Belushi vindt de agenda van gefortuneerde reclameman en neemt diens leven over. Satirische komedie. SBS6, 20.30-22.30u., met reclame.

Live Wire (Christian Duguay, 1992, VS). Voor kabeltelevisie gemaakte actiethriller. Explosievenexpert Pierce Brosnan versus terrorist die senatoren pleegt op te blazen. Net5, 22.35-0.05u., onderbroken door reclame.

Le petit soldat (Jean-Luc Godard, 1960, Frankrijk). Godards tweede speelfilm veroordeelt geweld van alle partijen in de Algerijnse Oorlog en werd door de Franse overheid enkele jaren verboden. Weifelende geheim agent Michel Subor gelooft zelf niet in zijn strijd tegen Algerijnse terroristen, valt voor de debuterende Anna Karina en wordt tenslotte vermalen door de politieke machinerie. ZDF, 0.15-1.40u., nagesynchroniseerd.

. Still of the Night (Robert Benton, 1982, VS). Ouderwetse thriller, gemodelleerd naar de film noir uit de jaren veertig, verwijst o.m. naar Rebecca, Spellbound en Vertigo van Hitchcock. Psychiater Roy Scheider onderzoekt de dood van een patiënt, de minnaar van labiele Meryl Streep. Oogstrelende maar functionele fotografie van Nestor Almendros. BBC1, 1.10-2.35u.

Les amants (Louis Malle, 1958, Frankrijk). Tweede, geruchtmakende speelfilm van Malle is een lyrische studie naar de verveling, seksuele honger en dubbele moraal van de bourgeoisie. De Nederlandse filmkeuring coupeerde destijds alle scènes die betrekking hebben op het moederschap van Jeanne Moreau, die zonder berouw bevrijdend overspel pleegt met toevallige passant Jean-Marc Bory. Ook met met Brahms op de geluidsband. ARD, 1.45-3.15u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

The Sterile Cuckoo (Alan J. Pakula, 1969, VS). Sympathiek regiedebuut van de latere regisseur van o.a. Klute, All the President's Men en Sophie's Choice observeert sensitief de eerste liefde van onzekere college girl Liza Minelli. Morgen, SBS6, 15.05-16.55u., onderbroken door reclame.