Selectie Muziek

Sokolov

De Russische pianist Grigory Sokolov speelt 12 nov 20u15 in de serie Meesterpianisten in het Amsterdamse Concertgebouw muziek van Schumann, Franck en Chopin.

Van Wassenaer Concours

Het elfde internationale Van Wassenaer Concours voor barokensembles met authentieke instrumenten vindt van 15 t/m 18 nov plaats in Den Haag. In de Nieuwe Kerk (15 t/m 17 nov 20u15, gratis toegankelijke voorronde 16 nov 12-18u) en de Gotische Zaal van de Raad van State (finale op 18 nov 14u). Op 17 nov zijn er gratis toegankelijke luchconcerten op enkele historische lokaties. Inl en res kassa Dr. Anton Philipszaal 070-3609810.

Bartók

Het tweede concert in de serie Bartók Strijkkwartetten wordt 13 nov 20u15 gegeven in de Kleine Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw. Het Mondriaan Kwartet speelt kwartetten van Alberto Ginastera, Diderik Wagenaar, Silvestre Revueltas en Bartók (Kwartet nr 5).

Barok Consort

Het Utrechts Barok Consort en een aantal solisten geven olv Jos van Veldhoven uitvoeringen van het oratorium Il sacrifizio d'Isaco (het offer van Abraham) van Marc Antonio Ziani (1653-1715). 10 nov 20u Geertekerk Utrecht; 11 nov 20u Waalse Kerk Amsterdam.

Bach

De Cantorij van de Amsterdamse Westerkerk olv Hilda Wiarda en cantor-organist Jos van der Kooy geven 12 nov 15u30 een uitvoering van de Grote Orgelmis - een verzameling orgelwerken van Bach rond Lutherse koralen, die worden gezongen in bewerkingen van Sweelinck.

Volksmuziek uit Iran

Uit Khorasan, de meest Noord-Oostelijke provincie van Iran, komen twee groepen onze kant op. Het Ensemble Muridan-E-Jami, bestaande uit drie zangers, schalmei, luit en percussie speelt 9 nov in het Tropeninstituut Amsterdam, 10 nov RASA Utrecht, 11 nov Paleis voor Schone Kunsten Brussel. Het laatste is een dubbelconcert met zangeres Sima Bina & Ensemble die op 12 nov in RASA te horen is. Op 11 nov (12u) is er in RASA een lezingenmiddag over culturele diversiteit, volkspoëzie en muziek van Khorasan.

Nils Petter Molvaer

,,Triphop, drum 'n' bass, funk, een snuifje Miles Davis, elektro-pop uit de jaren tachtig; Molvaer put uit een veelheid aan bronnen maar bekent zich tot geen een'' schreef deze krant over Solid Ether, zijn laatste cd. 15 nov Melkweg Amsterdam.

AC/DC

Australische hardrockers beloven een grotere en hardere show dan ooit, met gitarist Angus Young nog altijd in korte broek. 13 nov Prins van Oranjehal, Utrecht.

Placebo

Britglamrock van Amerikaans/Engels/Zweeds trio met de snerpende stem van de altijd onberispelijk opgemaakte Brian Molko. 15 nov Vredenburg, Utrecht