Selectie Films

American Psycho

Knappe verfilming door Mary Harron van Bret Easton Ellis' bestseller uit 1991 over een psychotische seriemoordenaar (Christian Bale) die zijn macht als Wall Street-yuppie gebruikt om ongelimiteerd te doden. Meer dan een reconstructie van de jaren tachtig een surrealistische verbeelding van een waanwereld. In meer dan 11 theaters.

Dancer in the Dark

Musical van Lars von Trier over een blind wordende Tsjechische fabrieksarbeidster die in het Amerika van de jaren zestig wegvlucht in de wereld van de Hollywoodmusical. Met soms wel honderd digitale videocamera's opgenomen film contrasteert documentair aandoende stijl met melodramatische thema's. Met in de hoofdrol popster Björk, die ook de muziek verzorgde. In meer dan 22 theaters.

Gouttes d'eau sur pierres brûlantesGestileerde, geestige en gekke snelcursus relatie van de Franse regisseur Francois Ozon. Een vijftigjarige zakenman en een twintigjarige dromer bakkeleien en hebben lief ergens in de jaren zeventig. Ook hun vroegere geliefden maken hun opwachting in hun met hoogpolig tapijt gestoffeerde appartement, de enige locatie van de film. Gebaseerd op een toneelstuk van Fassbinder. Den Haag: Haags Filmhuis. Utrecht: `t Hoogt.

Rear Window

Alfred Hitchcock maakt de aan een rolstoel gekluisterde James Stewart èn de zich met hem identificerende toeschouwer tot voyeurs in een stijlvolle thriller uit 1954. Het gekoekeloer door andermans ramen wordt op passende wijze bestraft. Nieuwe, gerestaureerde kopie (2000) valt een beetje tegen door onevenwichtigheden in de kleurgradering. Amsterdam: Filmmuseum.

Wonder Boys

Aangenaam realistische film van Curtis Hanson naar een roman van Michael Chabon biedt geen romantische verlossing voor de midlife-crisis van schrijver en universitair docent Michael Douglas. Hij schreef ooit een literair succes, maar vindt nu slechts troost bij stiekem gerookte jointjes en een obsessie voor een getalenteerde student (Tobey Maguire). Wijze en absurde observaties in een knap door Steve Kloves geschreven scenario. In 9 theaters.

Wonderland

Sombere grotestadsblues van Michael Winterbottom zoomt in op het leven van een handvol van de miljoenen inwoners van Londen. Drie dagen uit het leven van drie zusjes, hun familie, vrienden en buren in de grote stad waarin genoeg triests gebeurt om een soap een paar afleveringen te vullen maar die desondanks de indruk geeft dat dit het dagelijks leven is. Met opdringerig melancholieke muziek van Michael Nyman. Amsterdam: Cinecenter, The Movies.

En verder

Being John Malkovich Alblasserdam: De Wipmolen. Amsterdam: The Movies. Gorinchem: Roxy. Reuver: Luxor. Utrecht: City/Movies. Venlo: City; Bin ich Schön Alkmaar: Provadja. Stadskanaal: Smoky. Tilburg: Cinecitta; Dogma Deventer: Filmhuis De Keizer; High Fidelity Amsterdam: Kriterion, De Uitkijk. Den Haag: Babylon. Enschede: Concordia. Utrecht: Springhaver. Wageningen: Molenstraattheater. Huizen: Cinema De Graaf; Julien Donkey-Boy Leeuwarden: Filmhuis Leeuwarden; Kadosh Amsterdam: The Movies. Deventer: Filmhuis De Keizer. Gouda: Filmhuis Gouda. Nijmegen: Lux. Utrecht: Springhaver; The Limey Eindhoven: Plaza Futura; Magnolia Groningen: Poelestraat; Wilde Mossels in meer dan 11 theaters; De wind zal ons meenemen Den Bosch: Jeroen. Amsterdam: Rialto. Groningen: Poelestraat. Haarlem: Filmschuur.