Rusland versterkt wapenexport

In opdracht van president Poetin zijn twee Russische wapenbedrijven gefuseerd tot één staatsonderneming die de productie en export van wapens moet versterken. Het nieuwe bedrijf, Rosoboronexport, wordt direct onder toezicht van het Kremlin geplaatst. Andrei Belyaninov, een vertrouweling van Poetin, wordt directievoorzitter.

Het Russische persbureau Interfax berichtte gisteren over een serie presidentiële decreten die het nieuwe bedrijf een officiële status geven. Interfax citeerde vice-premier Ilya Klebanov, die zei dat de onderlinge concurrentie van Russische exporteurs had geleid tot verlies van marktaandeel. Klabanov is eerstverantwoordelijke binnen de regering voor de wapensector.

Belyaninov heeft onder Poetin een leidinggevende functie vervuld in de geheime dienst van de voormalige Sovjet-Unie.

Volgens een woordvoerder van Rosvooruzheniye, een van de fusiepartners, heeft Rusland vorig jaar voor 3,5 miljard dollar aan wapentuig geëxporteerd. Dit jaar verwacht de regering een omzet in deze sector van 4 miljard dollar.

Rusland wil zijn aandeel op de wereldmarkt voor wapens graag vergroten. Volgens het Zweedse onderzoeksinstituut SIPRI zijn de totale uitgaven voor wapens in de wereld vorig jaar met 2,1 procent gegroeid tot 780 miljard dollar, exclusief het inflatie-effect.

Volgens Vladimir Kosarev, hoofd van het Russische militaire persbureau AVN, heeft Rusland een sterke positie op de wapenmarkten in China, India en verscheidene Afrikaanse landen. Russische fabrikanten hebben zich vooral gespecialiseerd in de bouw van Sukhoi- en Mig- gevechtsvliegtuigen, tanks, oorlogsschepen en luchtafweergeschut. Kosarev zei dat Poetin met de fusie in de wapensector niet alleen een groter marktaandeel voor Rusland nastreeft, maar dat er ook een sterk politiek motief meespeelde: er moest één man verantwoordelijk worden voor die taak.