Rotterdamse bureau ANP gesloten na bedreigingen

Het Algemeeen Nederlands Persbureau (ANP) heeft woensdagmiddag de Rotterdamse vestiging van zijn redactie gesloten na een reeks telefonische bedreigingen door Feyenoord-fans. De aanleiding is een bericht over de begrafenis van een lid van de harde kern van Feyenoord-supporters. Het ANP meldt in het bericht dat er vrijdag in De Kuip een plechtigheid wordt gehouden voor de in het afgelopen weekeinde verongelukte hooligan Danny Tomson. In het bericht wordt ook gerefereerd aan tientallen rouwadvertenties in het Algemeen Dagblad van woensdag en de veroordeling van Tomson voor zijn betrokkenheid bij de voetbalrel in Beverwijk, waarbij Ajax-supporter Carlo Picornie om het leven kwam.

Na publicatie van het bericht werd de ANP-redactie in Rotterdam diverse malen telefonisch bedreigd. De strekking van de bedreigingen is dat het ANP het bericht moet intrekken ,,omdat er anders doden vallen, net als in Beverwijk''. Het ANP neemt de bedreigingen serieus en heeft uit voorzorg de redactie in Rotterdam voor onbepaalde tijd gesloten. Het kantoor wordt in de politiesurveillance meegenomen, zegt een politiewoordvoerder.

In een fax hebben nabestaanden het ANP opgeroepen in de berichtgeving geen vermelding meer te maken van het hooliganverleden van Tomson, hoewel zij erkennen dat de feitelijke informatie juist is.

Het ANP ziet echter geen aanleiding het bericht in te trekken.

Een woordvoerder van De Kuip wilde woensdag niet toelichten waarom ondanks de reputatie van de overleden supporter, die een stadionverbod had, toestemming is gegeven voor de plechtigheid in het stadion. ,,Ik vind het onbehoorlijk dat hierover geschreven wordt. Ik geef dus geen commentaar.''

De politie verwacht rond de plechtigheid in De Kuip ongeveer duizend mensen. De politie zal extra mensen inzetten om deze grote groep mensen in het verkeer te begeleiden. De woordvoerder benadrukt dat dit alleen gebeurt om een chaos in het verkeer te voorkomen en dat het zeker niet moet worden gezien als een escorte.