Referendum Groningen over deel binnenstad

In de sta Groningen zal een referendum worden gehouden over de nieuwbouwplannen van de gemeente voor een deel van de Grote Markt. De raad heeft gisteren besloten dat de Groningers op 21 februari 2001 hun mening kunnen geven over de omstreden opknapbeurt. De gehele noordzijde van de Grote Markt wordt aangepakt. Die is volgens het gemeentebestuur `sleets'.

Onder het plein komt een parkeergarage en een ondergrondswinkelcentrum. De garage voor 400 auto's is tegelijk het meest omstreden onderdeel van de plannen, ook al omdat het volgens betrokkenen haaks staat op het jarenlange beleid van een autoluwe binnenstad. In de jaren zeventig maakte de stad naam met haar verkeerscirculatieplan.

Het comité Geen Gat in de Grote Markt met politieke en milieupartijen verzamelde als protest ruim 8000 handtekeningen en dat was voldoende om een correctief referendum aan te vragen.

Niet alleen omwonenden, maar vooral de marktkooplieden protesteren tegen de parkeergarage. Ze vrezen dat het plein aan de voet van de Martinitoren zeker twee jaar open zal liggen, waardoor er voor hen geen handel zal zijn. Bovendien verwachten ze hun vaste klanten kwijt te raken. De markt trekt bezoekers uit de wijde omgeving.

De renovatie van de Grote Markt gaat naar schatting tussen de 250 en 300 miljoen gulden kosten. De architect Jo Coenen maakte er een ,,globaal ontwerp'' voor waarbij hij zich liet inspireren door de ondergrondse winkelgalerij bij het Louvre in Parijs. Daar wordt het daglicht weerkaatst door grote spiegels.

Ook in de parkeergarage heeft de architect in zijn ontwerp daglicht toegelaten. De protesterende `stadjers' verwachten echter dat het ondergrondse complex al snel een verblijfplaats voor junks zal worden.