Protestacties in theaters dit weekeinde

Een onbekend aantal artiesten in Nederland onderbreekt dit weekeinde enkele minuten zijn optreden om te protesteren tegen het beleid van staatssecretaris Van der Ploeg (Cultuur). De korte werkonderbreking heet `175 seconden voor 175 miljoen'. De samenwerkende kunstinstellingen, die de acties organiseren, eisen structureel 150 miljoen gulden extra en incidenteel 25 miljoen gulden extra. Grotere gezelschappen die aan het protest meedoen zijn onder meer Het Nationaal Toneel, Scapino, Orkater, Gelders Orkest en het Nederlands Dans Theater. Ook kleinere gezelschappen nemen deel aan het protest.

De gezelschappen bepalen zelf hoe de acties er uitzien. Zo zullen de musici van het Residentie Orkest zaterdagavond zonder instrumenten aantreden. Na het afleggen van een korte verklaring verdwijnen zij achter de coulissen om hun instrument te halen waarna het concert begint. De kunstinstellingen beleggen zaterdagavond een landelijke protestmanifestatie in de Theaterschool in Amsterdam. De protestacties vinden plaats aan de vooravond van de behandeling van de Cultuurnota 2001-2004 in Tweede Kamer, aanstaande maandag.