PROGRAMMA

De klimaatconferentie in Den Haag begint officieel op 13 november in het Congresgebouw. Milieugroeperingen voeren actie tijdens de conferentie. Een overzicht van activiteiten in Den Haag.

Zondag 12 november Popconcert op het Malieveld, georganiseerd door het Wereld Natuur Fonds, Greenpeace, Milieudefensie, Novib, het Rode Kruis en de Raad van Kerken. Met onder meer Skik, Dilana Smith, IsOokSchitterend, the Nits en TeVaka uit Tuvalu, een eiland in de Stille Oceaan dat onder de stijgende zeespiegel dreigt te verdwijen.

Met het conert vieren de organisatoren hun mailactie mailwimkok.nl om de Nederlandse premier en '93 andere wereldleiders' op te roepen te ,,kiezen voor klimaatverandering''.

Maandag 13 november

Officiële opening door koningin Beatrix van de Wereld Klimaat Conferentie in het Nederlands Congres Centrum in Den Haag. Gastheren, minister Pronk (Milieu) en burgemeester Deetman van Den Haag verwachten 180 delegaties en 10.000 deelnemers. Parallel aan de conferentie vindt ook een Jeugd-Wereld Klimaat conferentie plaats in Duinrell, met delegaties uit alle deelnemende landen.

Dinsdag 14 november Door milieu-activisten aangekondige theatershow met film en performance waarin een overstroming in Mozambique wordt nagebootst. De gemeente Den Haag onderhandelt nog met de actievoerders over de locatie.

Woensdag 15 november De Koreaanse beeldhouwer Choe richt twee smeltende ijssculpturen (ijbseer en pinguin) op, ,,vrijwel zeker'' bij het Congresgebouw, aldus een woordvoerster van Choe.

Vrijdag 17 november De Rising Tide Coalition for Climate Justice, een internationale actiegroep, opent een mediacentrum en een internetcafé in theater Concordia, Hoogezand 42, Den Haag. Opening met concert.

Zaterdag 18 november Naar verwachting 7.000 milieuactivisten leggen een dijk aan van 15.000 zandzakken aan rond het Congresgebouw. Organisatie: Milieudefensie en Friends of the Earth. Een deel van de dijk blijft gedurende de tweede week staan als symbool.

Zondag 19 november Rustdag conferentie. Actievoerders organiseren een protest-fietstocht langs het Congresgebouw.

Maandag 20 november Aankomst van ongeveer 70 regeringsleiders voor besluitvorming in de tweede week.

Dinsdag 21 november Begin tweedaagse conferentie Youth Sunlight Conference van Europese jongeren. De organisatie is in handen van het Nederlands platform voor jongerenorganisaties NJMO.

Woensdag 22 november De echtgenotes van burgemeester Deetman en minister Pronk ontvangen partners van wereldleiders met onder meer een excursie naar het oude stadhuis van Den Haag aan de Groenmarkt