Porselein uit gezonken schip op veiling

In een grote witte tent in Stuttgart wordt van 17 tot 25 november de grootste porseleinveiling uit de geschiedenis gehouden. Het gaat om 350.000 stukken serviesgoed, vazen en figuren, afkomstig uit het Chinese schip Tek Sing, dat in 1822 op weg naar Java met zo'n 1600 passagiers en 200 bemanningsleden aan boord op een rif liep en zonk. Ongeveer 1600 mensen kwamen om, van wie velen op Java hun heil wilden zoeken als landarbeiders, ver weg van het economisch in verval geraakte China. De ondergang van de vijftig meter lange Tek Sing wordt daarom wel vergeleken met die van de Titanic.

Het schip werd vorig jaar mei op een diepte van dertig meter ontdekt in de Zuid-Chinese Zee. Behalve de grote lading aan goed geconserveerd porselein, diep weggestuwd in het laadruim om het schip in balans te houden, vonden de duikers ook kanonnen, munten en zakhorloges. Het overwegend blauw-witte porselein dateert voornamelijk uit de achttiende en negentiende eeuw, maar er zijn ook vijftiende-eeuwse exemplaren opgedoken.

De stukken, soms complete serviezen, wijken nogal af van het hier vertrouwde type, omdat het niet voor de Europese, maar als typisch Chinese handelswaar voor de Aziatische markt bestemd was. Om publicitaire redenen geeft het organiserende Duitse veilinghuis Nagel in het Centraal Station van Stuttgart een uitgebreide presentatie van het veilingaanbod in en rondom een zestig meter lange replica van de noodlottige jonker. Diens lading moet straks zo'n veertig miljoen gulden opbrengen. Een vergelijkbare veiling, de zogenaamde Nanking-lading – bestaande uit 100.000 stuks porselein en 125 baren goud – van het schip De Geldermalsen, dat in 1752 was vergaan, bracht in 1986 bij veilinghuis Christie's in Amsterdam 37 miljoen gulden op.

Informatie en deelname aan veiling via www.auction.de.