Pieper leidt opruiming bij Lernout & Hauspie

Roel Pieper, hoogleraar e-commerce in Enschede, gaat de schoonmaak leiden bij het Belgische spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie. Het bedrijf verkeert in problemen na een winstwaarschuwing en onduidelijkheid over de gevoerde boekhouding.

Bovendien komt het bedrijf met herziene cijfers over 1998, 1999 en de eerste maanden van 2000, nadat er in een intern onderzoek ,,bepaalde fouten en onregelmatigheden'' zijn ontdekt. De omzet over het derde kwartaal van dit jaar zal minimaal 40 miljoen dollar (ruim 100 miljoen gulden) lager uitvallen dan de 165 tot 185 miljoen dollar die het bedrijf eerder had voorspeld. De publicatie van de kwartaalcijfers is uitgesteld.

Dat heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt. Pieper, oud-bestuurder van het Nederlandse elektronicaconcern Philips en tegenwoordig investeerder in internetbedrijven, wordt chairman, voorzitter van het bestuur dat zowel uit de commissarissen als de operationele bestuurders bestaat. ,,Dat ik deze functie heb aanvaard, geeft aan dat ik er vertrouwen in heb dat het goedkomt met Lernout & Hauspie'', laat Pieper weten.

Oprichter Lernout krijgt een functie als vice-voorzitter, mede-oprichter Hauspie legt zijn functie om ,,medische redenen'' neer. De boekhouding van het Lernout & Hauspie, lang beschouwd als een van de Europese technologische succesverhalen, wordt momenteel onderzocht door de toezichthouder op de Amerikaanse beurs. Er is verwarring over de leveranties aan een dertigtal beginnende bedrijven.