Pianist Alwin Bär overleden

De Nederlandse pianist Alwin Bär is dinsdag in Amersfoort op 59-jarige leeftijd aan een hersentumor overleden. Bär, geboren op 14 februari 1941 in Haarlem en daar opgeleid door Piet Vincent, maakte als 21-jarige zijn debuut in zijn geboorteplaats bij het Noordhollands Philharmonisch Orkest met het Eerste pianoconcert van Chopin. Hij was verderleerling van beroemde pianisten als Eduardo del Pueyo, Vlado Perlemutter, Geza Anda en Andor Foldes. Bär, die ook pianodocent was aan het Utrechtse Conservatorium, had een breed repertoire en een groot scala aan activiteiten. Hij nam platen op, gaf solo-recitals, trad op voor radio, tv en bij orkesten onder tal van dirigenten, als Haitink, Van Otterloo en De Waart. Bär speelde ook veel kamermuziek, onder andere in het Mendelssohn Trio, met hoboïst Ernest Rombout, celliste Frances-Marie Uitti en met mezzosopraan Lucia Meeuwsen.