Personeelsgebrek in metaalbranche

De omzet van de metaalbranche stijgt dit jaar met 7,5 procent, de export met 8,5 procent. Dat heeft voorzitter Kraaijeveld van de werkgevers in de metaalbranche FME-CWN gisteren gezegd in zijn jaarrede. De investeringen nemen met 30 procent toe, maar dalen volgend jaar met 10 procent ten opzichte van het hoge niveau van dit jaar. De werkgeversvereniging pleit voor meer diepte-investeringen om de groei van de arbeidsproductiviteit op peil te houden en het gebrek aan goed personeel op te vangen. Bij de 3.000 aangesloten werkgevers staan 11.000 vacatures open. Volgend zullen daar nog eens 11.000 bijkomen, verwacht de organisatie. ,,Door het niet vervullen van die 22.000 banen, dreigen we 4,5 miljard gulden aan omzet mis te lopen,'' vreest Kraaijeveld.

De werkgeversvoorman kwam gisteren tijdens het jaarcongres ook met een voorstel om arbeidsongeschikten die zelf werk vinden te belonen. ,,Geef elke WAO'er 15.000 gulden verdeeld over drie jaar,'' zegt hij.