Patstelling dreigt in Congres VS

In het Amerikaanse Congres dreigt politieke verlamming. De verkiezingsuitslag geeft Republiekeinen slechts minieme meerderheden in Huis van Afgevaardigden en Senaat. De einduitslag was nog niet zeker omdat de strijd om diverse zetels nog onbeslist is.

De Democratische Partij hoopt op grote invloed in het Congres. De leider van de Democraten in de Senaat, Tom Daschle, verklaarde dat de Republikeinen meer rekening zullen moeten houden met de wensen van de Democraten. ,,Ik denk dat we meer bij de zaken betrokken moeten worden, op de manier waarop we de agenda bepalen. Ik zie geen reden waarom we niet een hoop zouden kunnen bereiken.''

En in het Huis van Afgevaardigden riep de leider van de Democratische minderheid daar, Dick Gephart, de Republikeinse voorzitter Dennis Hastert op ,,om te bezien of we de zaken op een betere, meer op samenwerking gerichte leest kunnen schoeien''. Terwijl de volledige uitslag nog niet duidelijk is, staat al wel vast dat de Republikeinen een kleine meerderheid behouden in zowel Senaat als Huis van Afgevaardigden.

In de Senaat, waar de strijd ging om 34 van de 100 zetels, bestaat nog altijd de kans dat beide partijen op eenzelfde zetelaantal van 50 uitkomen. Op dit moment staat de verhouding in de Senaat nog op 50 voor de Republikeinen en 49 voor de Democraten, terwijl gewacht wordt op de uitkomst van één verkiezingsstrijd tussen de Republikeinse senator Slade Gorton en zijn Democratische uitdager Maria Cantwell. Gisteren was ook deze race nog too close to call, net als de strijd tussen de presidentskandidaten Bush en Gore. De Democraten hebben inmiddels al wel drie zetels gewonnen in de Senaat.

De mogelijkheid dat Al Gore president wordt betekent ironisch genoeg voor de Democraten een schaduw op de definitieve uitkomst van de verkiezing in de Senaat. Senator Joe Lieberman, Gore's running mate, zou in dat geval naar het Witte Huis vertrekken. Maar omdat hij zich zekerheidshalve ook verkiesbaar heeft gesteld in de Senaat, biedt hij de Republikeinse gouverneur van zijn thuisstaat Connecticut in dat geval de gelegenheid zijn zetel te vullen met een partijgenoot, waarmee het Republikeinse overwicht in de Senaat weer groter wordt.

Maar ook als de uitkomst straks 50-50 is, en Bush president wordt, zullen de Democraten de Senaat niet kunnen controleren. Want Dick Cheney zal dan de Republikeinse vice-president worden, en dus qualitate qua voorzitter van de Senaat en zo in voorkomende stemmingen de beslissende stem kunnen uitbrengen.

In het Huis van Afgevaardigden is het verschil tussen Republikeinen en Democraten groter dan in de Senaat: 220 tegen 211 zetels. De strijd om twee zetels blijft nog onbeslist terwijl er ook twee onafhankelijke afgevaardigden zijn. Als de twee nog onbesliste zetels door Democraten worden gewonnen, zal dat meteen de nettowinst zijn voor deze partij in het Huis.