Overheidsgedrag

De Engelse Conservatieve regering heeft tien jaar de gevaren van de gekkekoeienziekte voor de bevolking verzwegen, om de Britse vleesindustrie niet in de problemen te brengen. De Europese overheden, ook de Nederlandse, hebben tien jaar verzwegen dat toeristen in diverse toeristenaccommodaties in Europa het risico liepen met de legionellabacterie te worden besmet, teneinde de toeristenindustrie niet in de problemen te brengen. De Franse regering heeft indertijd verzwegen dat het bloed dat, onder anderen, hemofiliepatiënten toegediend kregen niet volgens de modernste en meest betrouwbare techniek was behandeld tegen mogelijke aids-besmetting, ten faveure van de eigen, achterhaalde methode.

Het is niet moeilijk om hier een constante te ontdekken in overheidsgedrag dat in hoge mate misdadig genoemd behoort te worden. Want al dit verzwijgen heeft inmiddels tussen de duizend en tweeduizend mensenlevens gekost. Het is werkelijk beangstigend: wat wordt er op dit moment verzwegen? Dat weten we dus niet, want er wordt over gezwegen.

    • J.D.M. de Block