NS-passagiers blootgesteld aan asbest bij Reuver

NS-passagiers zijn gisteren bij Reuver blootgesteld aan asbest. De NS schat dat woensdag ongeveer duizend personen gebruik hebben gemaakt van station Reuver. Nadat een voormalige fabriekshal in de nacht van maandag op dinsdag was afgebrand, werd het gebied rondom de Henri Hermansstraat en het NS-station Reuver dinsdag afgezet.

Bij de brand was volgens de Spoorwegen een ,,grote hoeveelheid asbest'' vrijgekomen. Woensdagochtend verklaarde de gemeente het gebied voor schoon, waarop de NS haar normale diesntregeling hervatte. Voorlichter E. Martens van de NS: ,,Het gevaar zou woensdagochtend zijn geweken. Dat was dus niet zo.''

Woensdagmiddag rond vijf uur bleek in tweede instantie dat het spoor en de perrons rondom het station nog niet asbestvrij waren en dat asbeststof opwaaide als gevolg van de harde wind. De NS staakte daarop opnieuw het treinverkeer tussen Tegelen en Roermond. Passagiers werden per bus vervoerd, het station werd vermeden.

De oude fabriekshal van het metaalindustriebedrijf Welda is twee jaar geleden verkocht aan de Reuverse gymnastiekvereniging Hercules. Vrijwillgers van deze vereniging verbouwden de hal. De politie sluit brandstichting uit, en gaat uit van een technische oorzaak.

Zowel de politie, de NS als de gemeente Bessel, waar Reuver onder valt, zeggen niet te weten wanneer het asbest opgeruimd is en de NS weer treinen kan laten rijden. Het schoonmaakbedirjf VKS verwacht morgen in de loop van de dag het stationsterrein vrij te geven. VKS heeft 29 personen ingezet om het gebied opnieuw schoon te maken.

Het Venlose bedrijf vindt het ,,heel vervelend'' dat woensdagmiddag opnieuw asbestdeeltjes werden aangetroffen, ,,maar we kunnen niet toveren''. Nadat VKS opnieuw asbest had aangetroffen, heeft zij de gemeente daarover ingelicht. Die speelde dat door aan de NS.

Volgens VKS is het asbest op het station afkomstig uit de bomen die bij het station staan. Ook de sloop van de hal, die op 15 meter van het perron staat, kan hieraan bijgedragen hebben. ,,Het opruimen is een enorme klus. Niet alleen de struiken moeten schoongemaakt worden, ook in de wachthokjes en onder fietsen kan asbest liggen.''

In het schoongemaakte gebied staan 34 panden. De gemeente verwacht dat gedupeerden ,,hoogstwaarschijnlijk'' voor schadevergoeding bij sportvereniging Hercules zullen aankloppen.