Nieuwe fase in Wagner-soap

De strijd om het leiderschap van de Bayreuther Festspiele is in een nieuwe fase beland nu Eva Wagner-Pasquier heeft opgeroepen tot een revolutie tegen haar vader, Festspiele-directeur Wolfgang Wagner, die in Bayreuth al 50 jaar de scepter zwaait.

De strijd om de erfenis van Richard Wagner in Bayreuth heeft zich verscherpt. Onlangs nog streek de 81-jarige Wolfgang Wagner vriend en vijand tegen de haren toen hij liet weten niet te willen opstappen als leider van de Bayreuther Festspiele. Nu heeft zijn dochter Eva Wagner-Pasquier opgeroepen tot een revolutie tegen haar vader, die de `eeuwige Wolfgang' wordt genoemd omdat hij al vijftig jaar de baas is van de Festspiele.

Eva Wagner, die steeds heeft gezwegen in de al jaren slepende opvolgingsstrijd in de Wagner-familie, vindt dat haar vader `een kleine dictator' is geworden. Hij beschadigt de reputatie van het festival en dient volgens Eva te worden ontslagen. ,,Niemand heeft de moed hem tegen te spreken'', zegt Eva Wagner in een vraaggesprek met de Britse krant Financial Times. Het is volgens haar de hoogste tijd dat mensen tegen Wolfgang Wagner in opstand komen.

Eva Wagner, dochter uit het eerste huwelijk van Wolfgang Wagner, is al vele jaren gebrouilleerd met haar vader omdat ze destijds partij voor haar moeder koos. Al twintig jaar wordt er een hevige strijd gevoerd tussen de zonen van Richard Wagner, broers, neven en achterkleinkinderen over zijn muzikale erfenis. De componist had het theater in Bayreuth (1876) speciaal laten bouwen zodat er jaarlijks een festival gewijd aan zijn muziek kon worden opgevoerd.

Het bestuur van de Richard Wagnerstichting, die uiteindelijk over de toekomst van Bayreuth beslist, was het er aanvankelijk over eens dat de leiding van de Bayreuther Festspiele in ieder geval in handen van de familie-Wagner moest blijven.

Eerder dit jaar liepen de besprekingen over het zoeken naar kandidaten vast omdat Wolfgang Wagner alleen zijn tweede vrouw Gudrun als hoedster van de graal geschikt acht. Van de overige kandidaten, Nike de kritische dochter van Wolfgangs broer Wieland en Eva in combinatie met de Berlijnse intendant Elmar Weingarten, wilde hij niets weten. Het stichtingsbestuur echter toonde zich gecharmeerd van de 55-jarige Eva Wagner. Zij was actief in het management van het Londese Royal Opera House Covent Garden, de Opéra in Parijs en speelt nu een sleutelrol bij het culturele festival in Aix-en-Provence. Ze is tevens adviseur van de Metropolitan Opera in New York. Maar haar vader Wolfgang heeft haar artistieke kwaliteiten nooit erkend.

Toen Wolfgang Wagner eind oktober bekend maakte dat hij zijn contract tot het eind van zijn levensdagen wil uitzitten, werd het Eva te gortig en trok zij openlijk haar kandidatuur terug. Uit het interview met de Financial Times blijkt evenwel dat Eva in combinatie met Nike, nog steeds belangstelling heeft voor de leiding van het festival in Bayreuth. Ze beschuldigt haar vader ervan de hele opvolging te blokkeren en het festival alleen voor zijn eigen belangen te misbruiken. Omdat de `toekomst van Bayreuth op het spel staat', besloot Eva Wagner haar zwijgen te doorbreken. Ze roept zelfs de verantwoordelijke politici op alle legale middelen in te zetten om Wolfgang Wagner uit zijn post te zetten en desnoods de subsidie in te trekken.

De Beierse cultuurminister Hans Zehetmair (CSU) voelt zich inmiddels ook door de oude Wolfgang gebruskeerd omdat hij niet meewerkt met het zoeken naar een opvolger. ,,Het festival in Bayreuth is niet het privétheater van de heer Wagner. De organisatie is verantwoording schuldig aan de overheid'', zei Zehetmair. Het theater in Bayreuth wordt zwaar gesubsidieerd door de Duitse belastingbetaler. Als in de familie geen kandidaten de post willen of kunnen vervullen, moet volgens de minister desnoods worden uitgeweken naar een niet-Wagner als festivaldirecteur. In ieder geval hoeft de nieuwkomer niet te rekenen op een levenslang arbeidscontract, verzekerde de Beier.

    • Michèle de Waard