Leem terug als bouwmateriaal

Leem is terug van eeuwenlang weggeweest. Bedrijven die zich specialiseren in het leveren of verwerken van leem in interieurs en gebouwen, spreken van 100 tot 200 procent groei van de omzet in twee jaar tijd. Daarmee lijkt leem als bouwmateriaal teruggekeerd naar het land waar leembouw ooit de gewoonste zaak van de wereld was.

Binnenwanden, plafonds en vloeren van leem, Nederlanders laten steeds vaker een leemstucadoor komen. Het mengsel van zand, klei en eventueel stro is relatief goedkoop, rechtstreeks afkomstig uit de natuur en aangepast aan de eisen van het nieuwe millennium.

,,Als je leem in Nederland wil toepassen, moet je het chic doen. Anders wordt het niets'', stelt C. Giskes van Leembouw Nederland, de grootste leverancier van leem in het land. ,,Mensen denken gelijk aan Afrikaanse hutjes, maar dat is niet aan de orde. Het hedendaagse leem is leverbaar in allerlei kleuren en toepassingen.''

Dat leem het goed doet, werd bewezen op de Expo 2000 in Hannover. Daar kregen wanden van leemstuc uit Nederland de prijs voor de mooiste wanden van de tentoonstelling.

Nederland volgt. Inmiddels zijn enkele tientallen grote gebouwen voorzien van grote leemwanden in het interieur. De bouwstof heeft een aantal voordelen boven traditioneel stucwerk: het is vochtregulerend, houdt warmte vast, kan worden hergebruikt en bevat geen giftige stoffen.

Leembedrijf Oskam in Lekkerkerk spreekt van een verdubbeling van de omzet in een jaar tijd. ,,Het is duidelijk groeiende'', stelt M. Bochove van het bedrijf, dat onder meer lemen stenen maakt voor de ecologische huizenbouw. De stenen worden ter plekke gemaakt in een enorme pers, eigenlijk door het bedrijf ontworpen voor de Derde Wereld. De stenen vormen nu steeds vaker Nederlandse muren.,,We hebben er een hightech steen van gemaakt, die na het persen niet meer gebakken hoeft te worden. Het maken van stenen kan dus voortaan op locatie.''