Koersk: weer briefje gevonden

De Russische vice-premier Ilja Klebanov heeft gisteren op televisie een tweede briefje voorgelezen, dat op het lichaam van een bemanningslid van de Koersk zou zijn gevonden.

Opvallend is dat Klebanov, die een onderzoekscommissie naar de ondergang van de Koersk voorzit, niet vertelde wie het briefje had geschreven of waar het was gevonden. Ook zegt de tekst niets over de oorzaak van de ramp.

De tekst die hij voorlas, luidde: ,,We voelen ons allemaal slecht. We verzwakken door de effecten van koolmonoxide die het gevolg is van de brand. De druk neemt toe. Als we naar buiten gaan, zullen we omkomen door de druk.'' Het briefje besluit: ,,We houden het nooit langer dan 24 uur vol.'' Klebanov voegde hieraan toe: ,,Deze mensen bleven vechten, hoewel ze als professionals wisten dat de situatie vrijwel hopeloos was.'' De schrijver van het briefje was een van de 23 bemanningsleden die – blijkens een eerder gevonden notitie – na het zinken van de Koersk nog in leven waren.

Klebanov stelde gisteren ook dat nieuw bewijs aannemelijk maakt dat de oorzaak van de ramp op 12 augustus, waarbij 118 bemanningsleden omkwamen, een botsing met een NAVO-onderzeeër is. Videobeelden zouden een deuk tonen in het voorste compartiment en diepe krassen langs de romp. Die beelden werden niet aan de pers getoond.

Ook minister van Defensie Igor Sergejev liet gisteren weten dat er ongetwijfeld nieuw bewijs zal komen dat de Koersk zonk na een botsing. Botsingen met spionageschepen bij vlootoefeningen zijn eerder voorgekomen. De NAVO heeft deze theorie altijd weersproken als strijdig met seismische gegevens. Bovendien zou elke NAVO-onderzeeër het onderspit delven bij een botsing met de reusachtige Koersk.

Volgens Klebanov zijn er nog twee andere mogelijkheden: een aanvaring met een mijn of een explosie van een torpedo tijdens een mislukte lancering. Die laatste theorie vindt de meeste aanhang onder Westerse experts.