KIRIBATI

Kiribati is een eilandenrijk in de Grote Oceaan, ten oosten van Australië en ter hoogte van de evenaar. Het land bestaat uit in totaal 36 eilanden met een gezamenlijke oppervlakte van 717 vierkante kilometer; 18 zijn er kleiner dan 10 vierkante kilometer. Er wonen 90.000 mensen.

Het eilandenrijk bestaat uit drie verschillende archipels: de Gilbert Eilanden (het meest westelijk), de Phoenix Eilanden, en de Line Islands (het meest oostelijk). Op het hoofdeiland Tarawa (een deel van de Gilbert Eilanden) wonen 30.000 mensen. De oppervlakte hiervan is 20 vierkante kilometer. Het grootste eiland (met een oppervlakte van 321 vierkante kilometer) is Kiritimati, ook wel Christmas Island geheten, dat populair is onder toeristen.

Enkele feiten:

President: Teburoro Tito

Bruto binnenlands product: 74 miljoen dollar

Samenstelling bbp: landbouw

(14 procent), industrie (7 procent), diensten (79 procent)

Onafhankelijk van Groot-Brittannië sinds 1979