KINDERAGENDA

Vallende sterren

Leoniden zijn zwermen kleine weinig opvallende meteoren (vallende sterren) die om de 33 jaar als een sterrenregen of soms zelfs vallende sterrenstorm op aarde neerkomen. Voor het laatst was dat in 1966 en nu, 33 jaar later, komen ze er weer aan. Donderdagnacht 16 november is het zover: dan vallen de Leoniden weer op aarde en met een beetje heldere nacht is dat goed te zien. Hoeveel van die vallende sterren zouden er in zo'n regen op aarde vallen? Veel in ieder geval en het leek de Sterrenwacht Quasar in Hoeven een aardig idee om al die Leoniden nou eens niet door astronomen te laten tellen maar door kinderen. De bedoeling is dat groepjes van totaal 10 kinderen (uit groep 7 en 8 van de basisschool met 2 begeleiders) onder leiding van amateur-astronomen de Leoniden tellen. Alles wordt goed bijgehouden op een groot computerscherm en het groepje dat het meest nauwkeurig heeft geteld krijgt een prijs. En als je vader of moeder ook geïnteresseerd zijn kunnen ze zich inschrijven om mee te tellen. Het programma begint om 23u en om 23u15 is er een practicum voor kinderen over een meteoorinslag en hoe je dat kan zien. Om 030u worden de telescopen bezocht en de sterrenbeelden bekeken. De officiële landelijke kindertelling van sterren begint om 1u en de sterrenregen wordt om 03u verwacht. Een latertje dus, wel warme kleding aantrekken.

*Eerste officiële landelijke kindertelling van vallende sterren voor de groepen 7 en 8 van basisscholen op do 16 nov, het programma begint om 23u, geïnteresseerde volwassenen mogen ook meetellen. Inschrijving ƒ6,50 per kind en ƒ12,50 per volwassene telefonisch 0165-502439 of via e-mail info@quasarheelal.nl. Elk half uur worden er voor ouders en belangstellenden nieuwe foto's van de kinderen op de internetsite ww.quasarheelal.nl gezet. Sterrenwacht Quasar, Bovenstraat 89, Hoeven.

Wetenschap en techniek

Hoe ziet een verdovingspijl eruit? Waarom kan het gevaarlijk zijn om sommige dieren onder narcose te brengen? Hoe opereer je een scheve giraffepoot? En past hij op de operatietafel? In het weekend van 11 en 12 en 18 en 19 november staat Safari Beekse Bergen in het teken van wetenschap en techniek en krijgen bezoekers antwoord op allerlei wetenschappelijke vragen over dieren. Er zijn speciale rondleidingen om 11 en 14u, waarin operaties van onder anderen giraffen of tandartsonderzoek bij olifanten aan de orde komen en daarna wordt een kijkje in de operatiekamer genomen. Ook is er voor kinderen een ruimte ingericht met microscopen en er zijn kijk- en smaaktesten.

*Wetenschap en techniek op 11 en 12, 18 en 19 nov met rondleidingen om 11u en 14u in Sarafipark Beekse Bergen, Beekse Bergen 1, Hilvarenbeek. Het park is t/m maart open van 10-16u30 en in de winter kunnen bezoekers mee met de Safaribus of met de eigen auto; wandelen kan ook over de Wandelsafari.

Toegang t/m maart ƒ16,50, kinderen onder de 3 jaar gratis. Res voor de rondleiding: 013-5360035.

Pianola

Wil je weten hoe pianola's werken, piano's die via een geponste papierrol `vanzelf' spelen of voor een deel met de hand bediend worden dan moet je zondag 12 november om 13u naar het Amsterdamse Pianolamuseum gaan. Daar wordt voor kinderen vanaf 6 jaar uitgelegd hoe het allemaal werkt en kinderen mogen daarna ook zelf de pianola tot leven brengen.

*Pianoloconcert voor kinderen vanaf 6 jaar op zo 12 november in het Pianolamuseum, Westerstraat 106, Amsterdam. Kaarten à ƒ8,50 reserveren op 020-6279624.

Licht

Op een knopje drukken om het licht aan te doen, daar konden mensen die in de achttiende eeuw leefden, alleen nog maar van dromen. Olielampen en kaarsen daar moesten ze het mee doen en mensen die dat niet konden betalen gingen gewoon vroeg naar bed. Later kwam daar gaslicht bij en in deze eeuw elektrisch licht. Over Licht gaat een grote tentoonstelling in het Amsterdamse Van Goghmuseum. Op zaterdag 11 november, de dag van Sint Maarten, is er om 12u en 14u een speciale rondleiding voor kinderen van 6 tot 14 jaar, daarna kunnen ze hun eigen lampion maken. Ook is er een Doe-hoek, waar iedere woensdag- en zondagmiddag tussen 12-17u proefjes kunnen worden gedaan om de werking van het licht te begrijpen.

*Rondleiding over de tentoonstelling Licht en en workshop lampion maken voor kinderen van 6 tot 14 jaar op zaterdag 11 november om 12u en 14u in het Van Goghmuseum, Paulus Potterstraat 7, Amsterdam. Deelname is gratis op vertoon van een toegangskaartje. Entree voor kinderen tot 12 jaar gratis, van 13 t/m 17 jaar ƒ5 daarboven ƒ15,50. MJK gratis. Res 020-5705243.

Herfst

Op de kindermiddag woensdag 15 november van 13u30-15u worden in Bezoekerscentrum De Wieden van de Vereniging Natuurmonumenten door twee mensen van de bibliotheek van Brederwiede voor kidneren van 4 t/m 7 jaar verhalen voorgelezen en over de herfst verteld. Na de verhalen en gedichten wordt er bij het bezoekerscentrum gezocht naar dingen die iets met de herfst te maken hebben om mee te knutselen.

*Herfstmiddag voor kinderen van 4 t/ 7 jaar op woensdag 15 november van 13u30-15u in Bezoekerscentrum De Wieden, St.Jansklooster. Deelname voor leden ƒ2,50 niet-leden ƒ3,50. Res 0527-246644 (De Wieden ligt ten noorden van St. Jansklooster aan de Beulerwijde en is bereikbaar met ARRIVA buslijn 71).

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH

Rotterdam.

Samenstelling:

Tonny Schoemaker