Kamer bang voor blunder Doverzaak

De Tweede Kamer vreest dat aan het drama rond de 58 Chinezen die deze zomer in Dover dood werden aangetroffen in een Nederlandse koelwagen een blunder van justitie is voorafgegaan.

Die blunder zou het gevolg zijn van het langs elkaar heen werken van de betrokken instanties, de parketten van Rotterdam en Haarlem. De Kamer krijgt nog vandaag een brief van minister Korthals (Justitie) over de verwikkelingen tussen zijn ministerie en de parketten van Rotterdam en Haarlem. De bewindsman zegde die brief, waarin de bevindingen staan van een onderzoek naar de precieze gang van zaken, gisteren toe tijdens het debat over zijn begroting.

Het achterwege blijven van de uitwisseling van gegevens heeft betrekking op hoofdverdachte Gürsel O. Van deze voortvluchtige man van Turkse afkomst wist justitie dat hij twee jaar geleden in Frankrijk was vrijgekomen na een veroordeling wegens mensensmokkel. Hij was net vrij, zo bleek later, of hij zette de handel voort. Medio 1998 was hij betrokken bij de overtocht van acht illegale Koerden met het zeiljacht Miss Ellie naar Engeland. Dat blijkt uit een fax van 5 november 1998 van de politie in het Britse Suffolk aan de collega's in Rotterdam.

Hoofdverdachte O. heeft tot april vorig jaar een half jaar vastgezeten in de gevangenis in Haarlem, nadat hij op Schiphol was opgepakt op grond van een internationaal opsporingsbevel wegens mensensmokkel. Het ministerie van Justitie gaf 22 mei 2000 toestemming voor uitlevering aan Frankrijk, maar naar nu is gebleken werd aan dat verzoek geen gevolg gegeven. Nog geen maand later vond het fatale transport met de Chinezen plaats met O. zo goed als zeker in de hoofdrol. Gevraagd naar het verzuim van justitie om de man onverwijld uit te leveren, zei Korthals gisteren dat die uitlevering voor het parket in Haarlem `vermoedelijk geen urgente zaak was'.

Gegeven het voorafgaande had de hoofdverdachte zeker in de weken voor de fatale mensensmokkel vanuit Rotterdam intensiever moeten worden gevolgd, maar dat gebeurde niet omdat, naar blijkt, twee parketten van het openbaar ministerie (OM) volkomen langs elkaar heen hebben gewerkt, meent de Tweede Kamer. Als er wel was samengewerkt had het drama in Dover zich wellicht nooit voltrokken, veronderstelden verscheidene woordvoerders gisteren. De bewindsman wilde na afloop van het debat niet vooruitlopen op de resultaten van zijn onderzoek, maar zei het inderdaad `wrang' te vinden als de dood van de 58 voorkomen had kunnen worden. De fracties toonden zich gisteren zonder uitzondering verontwaardigd over de slechte communicatie tussen Haarlem, Rotterdam en het ministerie van Justitie.

ACHTERGROND: pagina 3