Israël

Israëls onderminister van Defensie Sneh, op promotietoer in Den Haag, geeft in deze krant van 1 november een onthullende kijk in het gedachtegoed van de Israëlische politieke top. Israël handelt tegenover de Palestijnen `niet hard', maar `met extreme zelfbeheersing' zegt hij, want Israëls militaire mogelijkheden zijn `honderdmaal groter' dan het inzet.

Hieruit maak ik op dat de inzet van militaire middelen niet gerelateerd wordt aan de omvang van het te bestrijden geweld, maar aan Israëls totale militaire potentieel. Met andere woorden: het doodschieten van stenengooiers is geen incident, maar een structureel antwoord op relletjes en onlusten.

Het blijft huiveringwekkend dat een volk dat tot vijftig jaar geleden zelf zo wreed onderdrukt werd, zich nu een heersersmentaliteit heeft aangemeten als in het interview met Sneh naar voren komt.

    • A. Hoogendoorn Lochem