Internationaal

LONDEN

De beurzen van Europa deden vanochtend aanvankelijk een stapje achteruit. Onzekerheid over de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen en vooral de duikeling die de Nasdaq gisteren maakte waren daaraan debet.

In Londen gingen de technologiefondsen onderuit, maar aandelen uit de oliesector en de farmaceutische industrie hielden de index overeind. Vroeg in de middag noteerde de toonaangevende FTSE-100 index 6.482 punten, een stijging van 0,1 procent.

British Telecom presenteerde vanochtend kwartaalcijfers. De markt reageerde in eerste instantie positief op de plannen van het telecombedrijf om de netwerk- en de mobiele divisie naar de beurs te brengen en beloonde BT met 1,4 procent winst op 7,99 pond. Die winst verdampte in de loop van de ochtend en was tegen de middag omgeslagen in 3,9 procent verlies.

FRANKFURT

In Frankfurt zakte het technologische concern Siemens door het ijs. Het aandeel daalde 5,4 procent naar 135,47 euro. Siemens maakte gisteren de cijfers over het derde kwartaal bekend, en bij die gelegenheid temperde het bedrijf de verwachtingen over de groei.

De val van Siemens liet ook de DAX niet onberoerd. De index daalde aanvankelijk, maar krabbelde in de loop van de ochtend weer op. Rond het middaguur noteerde de index 0,1 procent hoger op 7.014 punten. Eerder op de dag was de graadmeter nog onder de 7.000-puntengrens beland.

PARIJS

In Parijs moesten de technologieaandelen eveneens een veer laten. Ook hier boden de olie- en farmaciefondsen de index een helpende hand. De CAC-40 ging 0,1 procent naar beneden en stond vroeg in de middag op 6.328 punten.

TOKIO

De beurs van Tokio leverde vandaag in navolging van de Amerikaanse markten stevig in. De technologiefondsen deden een stap terug, en trokken de Nikkei-index mee naar beneden. De beursgraadmeter daalde 2,2 procent naar 15.060 punten. Fondsen als Fujitsu, Sony en TDK moesten stevige dalingen incasseren. Beleggers konden een beetje beschutting vinden bij fondsen uit de oude industrie: autofabrikanten, bandenmakers en scheepswerven.

NEW YORK

De spanning over wie de nieuwe president wordt miste gisteren zijn uitwerking op de Amerikaanse markten niet. Het oude beursadagium dat onzekerheid slecht is voor de koersen werd opnieuw bevestigd. De Nasdaq, waar hoofdzakelijk technologieaandelen zijn genoteerd, daalde 5,4 procent tot 3.232 punten. De Dow-Jonesindex verloor 0,4 procent op 10.907 punten.