Indonesië geniet van afleveringen in de soap Tommy

De Indonesische autoriteiten zitten nog steeds achter Tommy Soeharto aan, die naar de gevangenis moet.

De in Indonesië veel bekeken sinetron, soaps van eigen bodem, kunnen wat betreft melodrama en amusementswaarde al dagenlang niet tippen aan het vervolgverhaal dat `de jacht op Tommy' heet. De advocaten van de voortvluchtige, variërend van gangstertypes met te veel brillantine in het haar tot society-pleiters in maatpak, geven dagelijks tv-interviews. Maandag repten zij van vormfouten van het openbaar ministerie, dinsdag van doodsbedreigingen jegens hun cliënt en gisteren eisten zij dat voor zijn veiligheid voor hem een afzonderlijke cel wordt ingericht.

Hutomo (Tommy) Mandala Putera, de tot 18 maanden veroordeelde jongste zoon van oud-president Soeharto, dook vorige week vrijdag onder. Elke kruimeldief zou na een veroordeling in hoger beroep meteen zijn opgepakt. Zo niet Tommy, de 38-jarige lieveling van de ex-potentaat. Hij werd eind september na een slepende beroepsprocedure veroordeeld wegens een frauduleuze grondtransactie, maar bleef op vrije voeten hangende zijn gratieverzoek. Vorige week wees president Wahid dit af, nadat hij Tommy eerst op diens verzoek had ontmoet in een Jakartaans sterrenhotel.

Indonesië wreef zich vergenoegd in de handen: de zakenman en gewezen autocoureur staat model voor alle graaiende familieleden van Soeharto en de cel wordt hem van harte gegund. Maar men had te vroeg gejuicht. Vrijdagmiddag, toen Tommy zich bij het OM moest melden voor de officiele `executie' van zijn vonnis, werd de voor diens woning verzamelde pers bijna van de sokken gereden door vier auto's, die met onbekende bestemming wegstoven.

Zaterdag werd Tommy bijgeschreven op de lijst van gezochte personen, maar pas dinsdag werd de politie ingeschakeld en gisteren kreeg zij voor het eerst opdracht om zijn woning in de villawijk Menteng te doorzoeken. Ook de belendende percelen, bewoond door aartsvader Soeharto en Tommy's oudste zuster Siti Hardijanti (Tutut) Rukmana, werden aan een onderzoek onderworpen, waarbij naar verluidt geen gootsteenkastje werd overgeslagen. De oude heer zelf lag te slapen. Een politieman had diens kamer slechts op een kier durven openen. Tommy bleef zoek.

Intussen bedachten zijn raadslieden steeds nieuwe bezwaren tegen executie van het vonnis. Eerst zeiden zij geen genoegen te nemen met een fotokopie van de gratieweigering. De rechtbank van Jakarta-Zuid liet echter weten dat die volgens de regels was `gelegaliseerd'. Dinsdag meldden de advocaten dat hun cliënt met de dood was bedreigd door enkele langgestraften in de Cipinang-gevangenis in Jakarta-Oost waar hij zijn tijd moet uitzitten. In Cipinang circuleert een ander verhaal. Tommy's medeveroordeelde en zakenpartner, Ricardo Gelael, heeft zich vrijdag wel gemeld. Hij zou vanuit de gevangenis Tommy telefonisch hebben verteld dat hij zich in zijn celblok veilig voelde, omdat een wegens moord veroordeelde gangster zich over hem had ontfermd. Tommy zou van dat verhaal zo zijn geschrokken dat hij nu een afzonderlijke cel eist.

Vandaag wekte de politieke elite de indruk machteloos te staan tegenover het netwerk dat Tommy uit de wind houdt. De superminister van Politiek, Veiligheid en Sociale Zaken, luitenant-generaal b.d. Soesilo Bambang Yudhoyono, en parlementsvoorzitter Akbar Tanjung deden een publiek beroep op saudara (meneer) Tommy om ,,zich over te geven en zich te onderwerpen aan de wet''.

    • Dirk Vlasblom