HIER & DAAR

Koninklijke bedden

Koning Willem II sliep, als opperbevelhebber van het leger tijdens de Belgische Opstand, op een veldbed, met uitklapbare bedhemel. Dit bed en het Empire-ledikant van koningin Wilhelmina, het mahoniehouten staatsiebed van koning Willem I en nog veel andere koninklijke ledikanten zijn te zien in de Westvleugel van Paleis Het Loo.

De tentoonstelling `Het ledikant des Konings' toont kostbare meubels, bijvoorbeeld ingelegd met ivoor en half-edelstenen, en bidets met uitsparingen voor kristallen flacons met reukwater.

*Het ledikant des konings, Paleis Het Loo, Koninklijk Park 1, Apeldoorn. 11 november t/m 4 maart 2001. Entree ƒ15, ƒ12,50 (6 t/m 17jr). Inl 055-5772400

Muziek tussen munten

De Stichting Componisten van Overbodige Muziek brengt zondag 12 nov muziekstukken die hun wereldpremière zullen beleven tussen de munten van Het Koninklijk Penningkabinet. Geld staat centraal: `De klank van geld' zet de laatste AEX-index om in noten. Andere muziekstukken dragen de naam `Coin and Coincidence', `Requiem voor de gulden' of `Het slijk der aarde'.

*Het slijk der aarde, zo 12 nov in Het Koninklijk Penningkabinet, Rapenburg 28, Leiden. Concert 12u30-13u30, zaal open va 12u. Toegang: ƒ7 volw, tot 18 jr en 65+ ƒ6, tot 6 jr gratis. Inl en res 071-5160999 / www.museumfestival.nl

Poolse Weken

Polen en haar taal, cultuur, kunst en geschiedenis staan centraal in de Poolse Weken in Maastricht. In het Centre Céramique is een aantal kleine exposities ingericht: in het restaurant, waar elke dag ten minste één Pools gerecht op de kaart staat, worden ontwerpen van de illustratrice Aleksandra Kucharska-Cybuch getoond. Verder onder meer een overzicht van recent in het Nederlands vertaalde Poolse literatuur en een tentoonstelling van foto's die de binding tussen Polen en Nederland illustreren. In het Rijksarchief is de tentoonstelling `Leren restaureren: Poolse restauratieopleidingen te gast bij hun Limburgse collega-instelling' te bezichtigen.

*Centre Céramique, Avenue Céramique 50, Maastricht. Di 13-20u, wo 10-17u, do 10-20u, vr 10-17u, za 10-15u, zo 14-17u. Gratis toegang. Inl 043-3505600

Rijksarchief, Sint Pieterstraat 7, Maastricht. Di t/m za 9-17u.

Gratis toegang. Inl 043-3217051

Amsterdamse Museumnacht

Wie altijd al 's nachts naar het museum had gewild, heeft aanstaande zaterdag de kans: dan is de Amsterdamse Museumnacht. Meer dan dertig musea zullen tot 01u de deuren openhouden. Niet alleen het tijdstip is bijzonder, ook worden er speciale activiteiten georganiseerd: een modeshow tussen de schuttersstukken in het Historisch Museum en dansen onder de Nachtwacht in het Rijksmuseum.

Het vervoer van museum naar museum zal voornamelijk over water plaatsvinden.

*Amsterdamse Museumnacht, 11 november, tot 01u.

Passepartout ƒ30 (voorverkoop ƒ25) incl vervoer. Inl Amsterdams Historisch Museum, 020-5231711.

www.de-n8.nl

Zilverveiling

Veilinghuis Sotheby's veilt ma 13 nov zilveren kandelaars, suikerpotten, vingerkommetjes, koffiekannen en allerlei snuisterijen. Onder de hamer komen bovendien twee met porseleinen bloemen versierde spiegels uit 1770. Niet alleen van zilver, maar ook van brons, koper en goud zijn de penningen die geveild worden. Veel penningen dateren uit de zeventiende eeuw.

*Zilver- en penningenveiling, Veilinghuis Sotheby`s, De Boelelaan 30, Amsterdam. Ma 13 nov, 19u. Kijkdagen: vr 10 nov 10-20u, 11-12 nov 10-16u. Inl 020-5502200

Verzamelaarsjaarbeurs

Verzamelaars kunnen dit weekeinde hun hart ophalen op de jaarlijkse Verzamelaarsbeurs in Utrecht. Speciale aandacht wordt besteed aan internet, design en Kuifje. In het Designpaviljoen wordt een van Nederlands grootste designverzamelingen, hoofdzakelijk stoelen, van Ad van Dongen, geëxposeerd. Luc Meuws toont zijn verzameling Kuifje-attributen, van boeken tot zeefdrukken en van puzzels tot horloges. Inspelend op de populariteit van internet onder verzamelaars, organiseert een van de grootste online veilinghuizen, QXL, een veiling - niet online, maar op de beursvloer. Tegelijk met deze beurs wordt de Mega Platen- en CD-beurs gehouden, met Herman Brood in de spotlights.

*Verzamelaars Jaarbeurs en Mega Platen- en CD-beurs, Jaarbeurs Utrecht. Za 11 nov 10-18u, zo 10-17. Entree ƒ15. Inl 030-2955911

Varkens

Waarom is je roze kleurkrijtje / Zoveel korter dan de andere? / Dat is omdat ik / De hele tijd varkens teken. Dit gedichtje van Peter Vos staat op de website behorend bij de tentoonstelling Over varkens. Het intelligente, gevoelige varken is tegenwoordig een anonieme vleesproducent, zo redeneerden de initiatiefnemers van de expositie, die daarom ,,het varken weer een gezicht wilden geven.'' Twaalf kunstenaars laten varkens zien. Ook de documentaire `Een varken is nooit jarig' van Jeroen Visser wordt vertoond, waarvoor hij in heel Europa scharrelvarkens, truffelvarkens, wilde zwijnen en varkens uit de bio-industrie filmde.

*Over varkens, Schiemanstraat 3, Amsterdam. T/m 19 nov, wo t/m zo 14-18u of na telefonische afspraak. Entree gratis. Inl 020-4284827

Tweedehands speelgoed

Wie niet te veel wil uitgeven aan Sinterklaasspeelgoed, maar wel graag met iets leuks komt, kan het komend weekeinde naar de Neuzelbeurs in Rijswijk. Honderden racebanen, treinen, poppen en spelletjes zullen in de Plaspoelpolder van eigenaar verwisselen.

*Neuzelbeurs, Volmerlaan 12, Rijswijk. 11-12 nov, 10-18u. Entree ƒ7,50. Inl 070-3075900

Schippers

Op 10, 11 en 12 november wordt de vakbeurs Klassieke Schpen gehouden in Lelystad. Een kleinschalige beurs van en voor mensen die traditionele schepen in de vaart willen brengen of houden.

*Museum Nieuw Lnad, Bataviaplein, Lelystad. Open 10 nov 10-22u, 11 nov 10-18u en 12 nov 10-17u Entree volw ƒ15 Inl 0294-288287