Groot nieuw ziekenhuis in Rotterdam

In een periode van vijftien jaar en tegen een bedrag van ten minste 1,5 miljard gulden wordt in Rotterdam een nieuw academisch ziekenhuis gebouwd.

Minister Borst (Volksgezondheid) gaf gisteren het startsein voor de bouw. Het project omvat de bouw van een nieuw ziekenhuis met 1080 bedden dat het verouderde Dijkzigt vervangt en verhuizing van AZR-Daniel (de voormalige Daniel den Hoedkliniek) uit Rotterdam-Zuid naar nieuwbouw op het Dijkzigtcomplex in het centrum van Rotterdam.

Het nieuwe Academisch Ziekenhuis Rotterdam (AZR) wordt opgezet op basis van zes thema's, zoals oncologie en hersenen/zintuigen, zodat patiëntenstromen kunnen worden geconcentreerd. Voor patiënten komen er in beginsel alleen eenpersoonskamers, wat comfortabel is voor de patiënt en gunstig voor de kosten van de gezondheidszorg, zoals in Amerika is gebleken. ,,Er wordt hier zeer innovatief gewerkt, maar het jasje is versleten'', zei minister Borst na haar werkbezoek aan Dijkzigt, dat uit de jaren vijftig dateert.

Het nieuwe AZR blijft een `stadsziekenhuis': een derde van alle medische verrichtingen geldt patiënten uit de Rotterdamse regio en een groot deel van Zuidwest-Nederland.

Het medische complex van AZR, het betrekkelijk nieuwe Sophiakinderziekenhuis en de faculteit geneeskunde en gezondheidswetenschappen van de Erasmus Universiteit is te veel een gesloten bastion in de stad, aldus wethouder Kombrink (ruimtelijke ordening). Prof. M.H. Meijerink, die onlangs aantrad als voorzitter van de raad van bestuur van AZR, voorziet ,,routes rond en door het ziekenhuis'' alsmede een semi-openbare ontvangsthal met winkels en andere voorzieningen.

Autoverkeer voor het nieuwe AZR wordt in de toekomst via de verkeersader Westzeedijk geleid. Het drukke metrostation Dijkzigt zal worden uitgebreid, mogelijk met een ondergrondse brede rolbaan die direct naar het ziekenhuis leidt. Het Erasmus universitair Medisch Centrum Rotterdam (EMCR), waar dagelijks 7.300 mensen werken, wordt met wegen en wandelpaden verbonden met het aangrenzende Museumpark en het Park bij de Euromast.