Groei Leefbaar Utrecht zet door bij verkiezingen

De lokale partij Leefbaar Utrecht heeft bij de tussentijdse gemeenteraadsverkiezingen in Utrecht en Vleuten/De Meern gisteren veertien van de 45 zetels behaald. Dat zijn er vijf meer dan bij de verkiezingen in 1998. De opkomst was 42,3 procent, de laagste die ooit bij lokale verkiezingen in Utrecht werd geregistreerd. Daardoor kon Leefbaar Utrecht met slechts 5.028 stemmen meer dan bij de vorige verkiezingen toch een grote zetelwinst behalen.

Voorman Jan Nagel van Leefbaar Hilversum, tevens leider van Leefbaar Nederland, noemde gisteren de voorlopige uitslag van de raadsverkiezingen in Utrecht een ,,belangrijke graadmeter'' voor de opmars van lokale partijen. Hij zei dat er op 10 juni een groot congres komt waar de beslissing moet vallen of Leefbaar Nederland deelneemt aan de landelijke verkiezingen van mei 2002. ,,Den Haag kan naar ons uitkijken'', zei Nagel.

Grote verliezers zijn de coalitiepartijen. De PvdA ging van negen naar zeven zetels, GroenLinks van negen naar acht, VVD van zes naar vijf en D66 van drie naar één zetel. Alleen de confessionele partijen CDA (vier zetels) en de Christen Unie (één zetel) behielden hun zetelaantal. De nieuwe Vleutense partij Burger en Gemeenschap komt met twee zetels in de raad.

In De Bilt – dat per 1 januari samengaat met Maartensdijk – wonnen CDA en GroenLinks beide een zetel. De lokale partijen Algemeen Bilts en Bilthovens Belang en Gemeentebelang Maartensdijk blijven vertegenwoordigd in de raad. Ook in Woerden – dat één gemeente wordt met Harmelen – nemen de twee lokale partijen zitting in de nieuwe raad.

VVD-lijsttrekker J. van Zanen wijt de overwinning van Leefbaar Utrecht aan de verkeerschaos die op dit moment in de stad heerst. De mensen hebben volgens hem last van de aanleg van een busbaan van het station naar de universiteit.

Leefbaar Utrecht wil de komende zittingsperiode deelnemen aan de coalitie. Haar belangrijkste eis is de invoering van het referendum bij de besluitvorming over belangrijke kwesties. Twee jaar geleden haakte de partij tijdens de onderhandelingen af omdat geen van de andere partijen met die eis instemde. PvdA, GroenLinks en VVD lieten gisteren echter weten het referendum bespreekbaar te vinden.

PROTEST: pagina 2

HOOFDARTIKEL: pagina 9