Gretzky teammanager

Wayne Gretzky, de Canadese volksheld die alle records in het ijshockey brak, krijgt toch nog een kans om een olympische titel toe te voegen aan zijn indrukwekkende erelijst. `The great one', afgelopen winter gestopt als een van de beste ijshockeyers aller tijden, gaat als onbezoldigd manager de Canadese ijshockeyploeg leiden naar de Olympische Spelen van 2002 in Salt Lake City. Dat is gisteren bekendgemaakt.

Gretzy slaagde er op de Olympische Spelen van Nagano in 1998 met de nationale ijshockeyploeg niet in om de finale te bereiken. In Nagano eindigde Canada – in 1952 in Oslo voor het laatst winnaar van olympisch goud – als vierde. In de strijd om de bronzen medaille verloor de ploeg van Finland. Het was de laatste wedstrijd van Gretzky als international.

Op de weinige momenten dat Gretzky op het olympisch ijs in Nagano in actie kwam, etaleerde hij op soms magistrale wijze zijn kunsten. Een jaar na de Spelen beëindigde Gretzy, immer spelend met nummer 99, zijn loopbaan bij de New York Rangers. Bij die ploeg vestigde hij zijn laatste record, als topscorer aller tijden.

De nu 39-jarige Gretzky blijft ook na zijn benoeming als `bondscoach' van de nationale ploeg actief in de National Hockey League (NHL). Nog dit jaar hoopt hij mede-eigenaar te worden van de Phoenix Coyotes.