Frankrijk

Tuin

Op het kruispunt van de Boulevard Saint-Germain en de Boulevard Saint-Michel bevindt zich Hôtel de Cluny, één van de gaafste gebouwen uit de 15e eeuw en museum voor Middeleeuwse kunst waar o.a. het beroemde wandtapijt La Dame à la licorne (de dame met de eenhoorn) hangt. Onlangs werd de anachronistiche omgeving van het Musée de Cluny, een onaantrekkelijk plantsoen van 5.000 m2, door tuinarchitecten Eric Ossart en Arnaud Maurières veranderd in een op de flora van de Middeleeuwen geïnspireerde tuin, zoals die te zien is op La Dame à la licorne, waarop liefst 59 verschillende gewassen en bloemen werden ontdekt.

De tuin heeft vier thema's: le jardin des simples médecines (medicinale planten), le ménagier (groententuin), le jardin céleste (hemelse tuin) en le jardin d'amour (tuin van de liefde).

Parijs, kruising van de Boulevards Saint-Michel en Saint-Germain, dag 9-17u3 (winter), gratis toegang.

Isabelle Adjani

Daar is ze dan: het is geen opkomst, het is een verschijning. Wanneer Adjani het toneel op komt, houdt de zaal zijn adem in. De terugkeer op de planken, na 17 jaar, van Frankrijk's beroemde filmactrice is een evenement. Ze vertolkt heel hartverscheurend, maar soms nogal aanstellerig, Marguerite Gautier, de heldin uit La Dame aux Camélias, naar de roman van Alexandre Dumas. De regie van Alfredo Arias is verzorgd maar zonder verrassingen, de kostuums van Dominique Borg zijn schitterend en Adjani, la star, triomfeert elke avond en krijgt dan een staande ovatie van 15 minuten. Parijs, Théâtre Marigny, t/m 25 jan, Inl 00-33153967000.

Volkenkunde

De etnologische collectie van het Musée Barbier-Müller van Genève, is een van de mooiste ter wereld. Honderd meesterwerken uit deze uitzonderlijke collectie, van de prehistorie t/m het begin van de 20ste eeuw en afkomstig uit de hele wereld, zijn op het ogenblik in Parijs onder de titel 5000 ans de figures humaines te zien. Het thema: de menselijke gedaante. Jean-Paul Barbier, de organisator van de expositie, verzocht honderd persoonlijkheden van Cathérine Deneuve t/m John Updike, deze kunstwerken te selecteren en van een spontane kanttekening te voorzien. Deze zijn geestig of intelligent, maar altijd verrassend. Parijs, Mona Bismarck Foundation, t/m 2 dec, di t/m za, 10u30-18u30. Inl 00-33147233888.

En verder

Cuento de un soldado (L'Histoire du soldat) voor 3 acteurs en een danseres op muziek van Igor Stravinsky en in een regie van Peter Sellars, t/m 12 nov in het MC93 te Bobigny 00-33141607272; Paris Photo, een internationale fotobeurs van 16 t/m 19 nov in de Carrousel du Louvre te Parijs 00-33140205151; Vaslav Nijinsky t/m 18 febr in het Musée d'Orsay te Parijs 00-33140494884; Méditerranée, de Courbet à Matisse t/m 15 jan in het Grand Palais te Parijs 00-33144131717.