Enigma

De Enigma-codes werden niet tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Britse Bletchley Park gebroken (NRC Handelsblad, 18 oktober) maar in de jaren '30 in Poznan en Warschau.

Uit dankbaarheid voor `de hulp bij het breken van de Duitse codes' heeft de Britse vorst, prins Andrew, Polen onlangs een zeldzame Enigma, vermoedelijk afkomstig uit een U-boot, geschonken. Daarmee erkent Groot-Brittannië volgens de Poolse premier Buzek het feit dat de drie Poolse wiskundigen en cryptologen Marian Rejewski, Henryk Zygalski en Jerzy Rózycki in het begin van de jaren dertig de Duitse codes ontcijferden. De prins gaf toe dat Engeland 50 jaar lang de ware rol van Polen had verzwegen. Hij herinnerde eraan dat de Britse en Franse inlichtingendienst een complete documentatie over de Duitse codes en een door Polen nagebouwde Enigma in juli 1939 van Polen ontvingen.

    • Michael Koss