Dak snel op Sagrada Familia

In de Sagrada Familia in Barcelona kunnen over twee jaar de eerste kerkdiensten worden gehouden, verwacht meewerkend architect M. Burry. Het werk aan de kathedraal van architect Gaudí, die in 1883 met de bouw begon, gaat steeds sneller dankzij technologische ontwikkelingen. Tot voor kort verwachtten experts dat het nog zeker veertig jaar zou duren voordat de kerk voltooid zou zijn, nu is dat bijgesteld tot dertig jaar, aldus Burry. De architect is in Delft voor de Gaudí-dagen, een internationaal symposium dat voor het eerst in Nederland wordt gehouden.

Nieuwe kranen, robots en een ingenieus computerprogramma hebben de bouw in een stroomversnelling gebracht. De Nieuw-Zeelander Burry is bedenker van het computermodel waarmee hij vanuit Australië onderdelen voor de kathedraal ontwerpt. Hij baseert zich daarbij op tekeningen van Gaudí en foto's die zijn achtergebleven van zijn modellen. De modellen zijn allemaal verloren gegaan.

Volgens Burry is zijn model een verantwoorde benadering van de ideeën van Gaudí. ,,Hij werkte zelf op basis van geometrische principes, en die zijn onfeilbaar. Ik stop alleen de gegevens van de tekeningen en de foto's in het model en dan tekent het zich vanzelf.''

Burry stuurt de tekeningen per e-mail naar Barcelona waar de bouwers er meteen mee aan de slag kunnen. Het schip van de kerk is inmiddels klaar, over twee jaar moet het dak erop liggen.