Curieuze keuze Gerets wordt PSV fataal

Trainer Gerets is meer een sfeermaker dan een tactisch brein. Maar wat hij gisteravond uit de hoge hoed toverde, verraste zelfs zijn grootste vrienden bij PSV. Hij begon het cruciale duel tegen Anderlecht zonder zijn sterspelers. Kezman en Bruggink werden gespaard. Toen het eigenlijk al te laat was, bij een 2-0 achterstand, mochten de bankzitters alsnog hun kunsten vertonen. Zij waren de voorbereiders van de twee tegentreffers en hadden het bevrijdende derde doelpunt op de schoen. In plaats van 3-2 werd het in blessuretijd 2-3. Anderlecht werd groepswinnaar in poule G van de Champions League. Voor PSV resteert het UEFA-Cuptoernooi als doekje voor het bloeden.

De opstelling van Gerets leidde tot ongeloof in de perskamer. Was hier sprake van blufpoker of wanbeleid? Hoe kon een zichzelf respecterende coach zijn reputatie zo te grabbel gooien? En waarom gingen de gedupeerde vedetten zonder morren akkoord met hun reserverol? Bruggink en Kezman zijn de verpersoonlijking van de teamgeest bij PSV. Tegen Anderlecht had het sterke collectief een averechts effect. PSV mist persoonlijkheden die met de vuist op tafel slaan. Gepasseerde of geblesseerde spelers worden bijna dood geknuffeld, als teken van saamhorigheid. Een vedette zou de trainer op zijn beginnersfout hebben gewezen.

Gerets werd na afloop fel bekritiseerd. Hij verdedigde zijn fantasie-opstelling tot de laatste snik. Bruggink zou nog niet helemaal fit zijn (hij kreeg een paar dagen pijnstillende injecties) en Kezman moest afgeschermd worden tegen de druk van buitenaf. Dat hun vervangers De Jong en Rommedahl geen poot aan de grond kregen, was volgens de trainer een gevolg van de slechte aanvoer van achteruit. Bruggink en Kezman zouden het in de beginfase niet veel beter hebben gedaan, luidde de bizarre verklaring. De invallers stonden nauwelijks in het veld, of PSV creëerde een handvol kansen. Er mankeerde blijkbaar weinig aan hun fysieke en mentale gesteldheid.

Schoorvoetend erkende Gerets dat hij Bruggink achteraf meer speeltijd had moeten gunnen. De jonge international had zichzelf een paar dagen voor de wedstrijd fit verklaard. Hij strooide met listige voorzetten, hij zag een fraaie omhaal gekeerd worden door doelman De Wilde en schoot de bal ook nog tegen de paal.

De doorgaans praatgrage Bruggink wilde na afloop niet reageren op het onrecht dat hem was aangedaan, waarmee hij impliciet zijn ongenoegen kenbaar maakte. Voor de camera van Canal+ verklaarde hij bij het bekendmaken van de opstelling ,,een beetje verontwaardigd'' te zijn geweest.

Het is niet de eerste keer dat Gerets wordt afgerekend op zijn tactische tekortkomingen. Vorig seizoen maakte hij de Champions League een aantal belangrijke fouten, die indirect tot een vroegtijdige uitschakeling leidden. Hij wordt niet graag herinnerd aan deze incidenten en reageerde zichtbaar geprikkeld op de kritische uitlatingen die zijn collega De Mos vorige week in een Belgische krant ventileerde.

Gerets vecht tegen vooroordelen die hij zelf veroorzaakt. Wie herhaaldelijk vreemde beslissingen neemt, heeft het verbruid bij de zogenaamde voetbalkenners. Alsof Gerets de ingewijden voor altijd de mond wilde snoeren, koos hij gisteravond voor het verrassingseffect. De trage De Jong en de technisch zwakke Rommedahl hadden zaterdagavond goed gespeeld tegen FC Twente en verdienden een twee kans. Bruggink en Kezman werden in Enschede gespaard voor het cruciale duel tegen Anderlecht. Waarom eigenlijk? Om weer tandenknarsend op de bank plaats te nemen?

De trainer heeft gegokt en verloren. Anderlecht bleek een paar maatjes groter dan FC Twente. Ook de vijfde deelname aan de Champions League bleef beperkt tot de eerste ronde. PSV mist wederom aansluiting met de Europese voetbaltop en moet zich tevreden stellen met een internationale bijrol. Voorzitter Van Raaij, pleitbezorger van de Euro League, kan zich weer gaan richten op de Nederlandse competitie. Met vijftien miljoen gulden zakgeld is er ruimte voor versterking. Maar ja, bankzitter Kezman mocht zijn transfersom van 25 miljoen gulden niet eens waarmaken.

Gezien de werklust en het aantal scoringskansen ging PSV eervol ten onder. Daar zag het in de eerste helft helemaal niet naar uit. Bevangen door faalangst trad PSV zijn zelfverzekerde tegenstander tegemoet. Anderlecht speelde allesbehalve boerenkoolvoetbal, zoals Van Bommel na de eerste ontmoeting had gesuggereerd.

Crasson maakte in de beginfase de openingstreffer. Hij profiteerde van een verdedigingsfout van Ooijer. Vlak voor rust leek het duel voortijdig beslist, toen een verkeerde terugspeelbal van Hofland werd afgestraft door Koller.

Trappelend van ongeduld maakten Bruggink en Kezman hun opwachting in het lamgeslagen elftal. De agressie op de tribunes kreeg navolging op het veld. PSV kroop uit zijn schulp en zette Anderlecht met scherpe tackles onder druk.

Op aangeven van Bruggink en Kezman maakte Ramzi twee tegentreffers. Het stadion stond in vuur en vlam. PSV ging op jacht naar het noodzakelijke derde doelpunt. Ramzi, Bruggink en Van Bommel waren ongelukkig in de afwerking.

Moegestreden na een half uur vechtvoetbal legde PSV zich neer bij de uitschakeling. De rode kaart voor Hofland en de winnende treffer van Youla waren alleen belangrijk voor de statistieken.

    • Jaap Bloembergen