BT besluit tot grote reorganisatie

British Telecom wil door middel van een ingrijpende herstructurering de zwaar drukkende schuldenlast verlichten. Het Britse telecombedrijf maakte vanochtend zoals verwacht teleurstellende kwartaalcijfers bekend.

Eind september bedroeg de schuld van British Telecom ruim 18 miljard pond (66 miljard gulden). Deze zal naar verwachting in maart volgend jaar zijn gestegen tot 30 miljard pond (ruim 110 miljard gulden), aldus topman Peter Bonfield vanochtend. Door de afsplitsing of beursgang van delen van het voormalige staatsbedrijf moet de schuldenlast aan het einde van 2001 zijn teruggebracht tot 20 miljard pond.

British Telecom zal in de tweede helft van volgend jaar een kwart van de mobiele telefonie-activiteiten naar de beurs brengen. Het vaste netwerk zal worden ondergebracht in een apart bedrijf, NetCo. Van NetCo zal een kwart een notering krijgen op de beurs. Ook van de `gouden gids' van British Telecom, de bedrijfsinformatiedienst Yell, zal een kwart beursgenoteerd worden. De internetpoot BT Ignite zal pas eind volgend jaar gereed zijn voor een eventuele beursgang.

Daarnaast zet British Telecom het grootste deel van zijn activa buiten West-Europa en Japan in de etalage. De herstructurering is ,,niet minder dramatisch dan de privatisering van BT in 1984'', aldus Bonfield.

In het Verenigd Koninkrijk bestaat al een jaar grote verwarring over de stategie van British Telecom. De positie van Bonfield ligt steeds meer onder vuur. De topman zei vanochtend dat het bedrijf op schema ligt met het saneren van 5.000 banen. Aan het einde van het jaar moet deze reorganisatieronde zijn voltooid. Volgens Bonfield zal het personeelsbestand de komende jaren nog verder worden ingekrompen.

De belangrijkste aanjager van de schuldenlast zijn de investeringen in UMTS, gevanceerde mobiele telefonie met videobeelden en internet. British Telecom heeft dure UMTS-vergunningen gekocht in verschillende Europese landen, waaronder Groot-Britannië en Nederland (via de volle dochter Telfort).

De resultaten van British Telecom waren minder slecht dan verwacht. De winst voor belastingen bedroeg in het tweede kwartaal (dat eindigt op 30 september) 471 miljoen pond (1,7 miljard gulden), tegenover 890 miljoen pond in dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg tot 7,6 miljard pond, tegenover 5,3 miljard pond in het tweede kwartaal van 1999.

De koers van het bedrijf is het afgelopen jaar gehalveerd. Vanochtend daalde de koers met ruim 3,5 procent tot 7,5 pond (27,5 gulden).