Bonden over ADV akkoord met Hermans

De onderwijsbonden hebben ingestemd met het voorstel van minister Hermans (Onderwijs) dat leraren voortaan al hun ADV-dagen mogen inleveren en in extra loon kunnen omzetten. Dat bleek na gesprekken tussen de bonden en de minister.

Hermans wil met de maatregel het groeiende lerarentekort tegengaan. De Tweede Kamer had eerder de minister hierom gevraagd. In de CAO voor leraren was al afgesproken dat 51 van de 131 ADV-uren verzilverd mochten worden. Nu mogen leraren al hun vrije uren vrijwillig doorwerken. De mogelijkheid vrije tijd op te sparen om later op spaarverlof te gaan blijft.

De Algemene Onderwijsbond (AOb) gaat ,,met enige reserves'' akkoord met het voorstel van Hermans. ,,Leraren worden hier pas beter van als de hoge werkdruk ook besproken wordt'', aldus woordvoerder M. Eestermans. ,,Er is met ons te praten over het verzilveren van ADV-dagen, maar het moet geen kortetermijnoplossing zijn.''

Minister Hermans trekt in totaal 24 miljoen gulden uit om de arbeidstijden in het onderwijs flexibeler te maken. Het is de bedoeling dat scholen van dat geld ook extra conciërges en ander ondersteundend personeel aantrekken. Ook moeten er meer herintreders aangesteld worden. Bovendien wil Hermans vaker een beroep doen op zij-instromers, mensen met een baan in het bedrijfsleven die in het onderwijs willen gaan.

Vorige maand werd bekend dat het lerarentekort tussen 2002 en 2004 het grootst zal zijn. In 2002 zal het tekort aan onderwijzers in het basisonderwijs het grootst zijn, het voortgezet onderwijs volgt twee jaar later.