`Birma kan nieuwe sancties ontlopen'

Birma, ook bekend als Myanmar, kan ontkomen aan een oproep tot nieuwe sancties als het land nog met concessies komt. Dat melden bronnen binnen de internationale arbeidsorganisatie ILO die deze dagen bijeen is in Genève. De Birmese overheid, een militaire junta, is volgens critici schuldig aan het schenden van mensenrechten, bijvoorbeeld door op grote schaal gebruik te maken van dwangarbeid. Ook is de verkiezingszege van de oppositie, onder leiding van Nobelpijswinnares Aung San Suu Kyi, nooit erkend. De ILO is nog niet tevreden over eerdere gesprekken met de Birmese leiders, maar afgelopen week is er alsnog een voorstel uit Birma gekomen om dwangarbeid uit te bannen. Dat zou de toon van de oproep tot nieuwe sancties kunnen verzachten. In Nederland ontstond afgelopen jaar een debat over een boycot van Birma nadat het maritiem concern IHC Caland een order had gekregen voor de bouw van een olieplatform voor de kust van het Aziatische land.