BEROEP REGISSEUR

Dana Nechushtan (Total loss, Belager) heeft net haar eerste commercial geregisseerd: een spotje voor Unicef waarin geld wordt gevraagd voor weeskinderen in Oost-Europa. In de commercial dwarrelt een foto van een kind door een vervallen kindertehuis, waarna een hand de foto op de schouw zet.

Nechushtan (1970): ,,In videoclips en commercials wordt vaak veel meer geëxperimenteerd. De nieuwe technieken die daar worden ontwikkeld, zie je later vaak terug in films. Die beroemde scène uit The Matrix bijvoorbeeld, waarin een vrouw stil hangt in de lucht en de camera toch om haar heen draait, dat is al eerder gedaan in clips en commercials. Ik zou het geweldig vinden om ooit zo'n ingenieus effect, een time slice genaamd, te draaien, maar het kost zoveel geld en expertise – je hebt honderden fototoestellen nodig – dat ik het niet zo snel bij een speelfilm zal kunnen uitproberen. Bij een commercial ligt het wel binnen de mogelijkheden.''

Niet alle reclame valt in de smaak bij Nechushtan. ,,Dat spotje waarin Richard Gere chocolaatjes aanprijst bijvoorbeeld. Hij lacht daarin net zo intens als in al zijn speelfilms, waardoor ik me als kijker ontzettend genaaid voel!

,,Hele mooie reclames vind ik die van Matthijs van Heijningen jr., bijvoorbeeld die met de paarse kunstschaatser die langs een aantal ijshockeyers rijdt, of de scheidsrechter die met de twee tennissers meekreunt. Van Heijningen behoort tot de top, zodat de beste scripts bij hem terechtkomen. Een commercialmaker is totaal afhankelijk van de scripts die hij krijgt aangeboden. Als je net begint moet je maar afwachten wat je krijgt. Je moet geluk hebben.

,,Het grote verschil met film is dat je bij een commercial heel snel je punt moet maken, je kunt nergens uitweiden. Je gaat echt denken in frames, een beeldje dat 1/25ste van een seconde duurt. Bij een film zet je zelf iets op vanaf het begin, commercials zijn voor mij toch meer een uitstapje.'' Haar volgende film staat dan ook weer in de steigers: Jaffo, over een onderdrukte groep in Israël, de Israëlische Arabieren.