`Belegger WOL op verkeerde been gezet'

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) daagt zes partijen in de rechtszaak die voortkomt uit de beursgang van World Online. Dat heeft de vereniging gisteren bekendgemaakt.

Naast World Online zelf en de begeleidende banken ABN Amro en Goldman Sachs richt de VEB zich op de Nederlandse Spoorwegen en vennootschappen van de familie Sandoz en bouwmagnaat D. Wessels.

Deze laatste drie partijen hebben aandelen verkocht bij de beursgang op 17 maart van dit jaar. De VEB heeft met de publicatie van de dagvaarding gewacht op het biedingsbericht waarin het Italiaanse Tiscali een toelichting geeft op de overname van World Online. Volgens de belangenvereniging van effectenbezitters staan in het biedingsbericht geen nieuwe feiten die van belang zijn voor de procedure.

De VEB meent dat de procedure die zij aanspant van belang is voor de overname. Tiscali zou nog onder het bod op World Online uitkunnen, omdat de VEB nieuwe aanleidingen aanvoert voor haar procedure. Het gaat daarbij om misleidende mededelingen die zouden zijn gedaan over de opbrengst van de emissie, de besteding daarvan en de overname van het Zweedse Telitel.

In de dagvaarding citeert de Vereniging van Effectenbezitters een lange lijst van publieke uitlatingen van onder meer toenmalig bestuursvoorzitter Brink. Beleggers zijn volgens de VEB dubbel op het verkeerde been gezet, omdat misleidende mededelingen in het prospectus versterkt werden door misleidende berichten in de media.

In een toelichting vooruitlopend op de publicatie van de dagvaarding stelde VEB-voorzitter P. de Vries gisteren dat er een kans bestaat dat de juridische procedures van gedupeerde beleggers van World Online (WOL) uiteindelijk uitmonden in een schikking.

Inzet van de procedure voor de VEB is een schadevergoeding, omdat de informatievoorziening aan beleggers bij de beursintroductie ,,ernstig tekort is geschoten''. De VEB vertegenwoordigt 8.700 gedupeerde beleggers.

DOSSIER WORLD ONLINE: www.nrc.nl/Economie